4 Αυγ 2014

Θεσσαλονίκη: Κείμενο συνδικαλιστών για τη ΔΕΘ

Τέλος «ανακωχής»:  Ώρα να μιλήσουν τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας!
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
4 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο, ότι η πολυπόθητη «ανάπτυξη» που υπόσχονται η κυβέρνηση και η ΕΕ περνάει πάνω από τα δικαιώματά μας. Πέρα από το παραμύθι για επενδύσεις, αύξηση του τουρισμού και έξοδο στις αγορές, είναι γεγονός ότι:
Τα παλιά μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν και θα συνοδευτούν από νέα βάρβαρα μέτρα, όπως οι απολύσεις χωρίς όριο στον ιδιωτικό τομέα και οι 7.000 περίπου νέες διαθεσιμότητες- απολύσεις στο δημόσιο, νέα μείωση του κατώτατου μισθού, γενίκευση της επισφαλούς εργασίας, διάλυση του ασφαλιστικού, ξεπούλημα- χάρισμα στο ιδιωτικό Κεφάλαιο της ενέργειας, των παραλιών και των ελεύθερων χώρων. Όλα αυτά σφραγίζονται με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, την προσπάθεια κατάργησης των απεργιών, επέκταση των ωραρίων από τα αφεντικά, διαμορφώνοντας συνθήκες Νταχάου στους χώρους εργασίας.

Από τα μέτρα αυτά που ρημάζουν τη ζωή μας δε χάνουμε όλοι μας. Χάνουν οι νέοι που καταδικάζονται σε μετανάστευση ή ανεργία, σε ολιγόμηνες δουλειές σκλάβων των 350 ευρώ, χάνουν οι εργαζόμενοι που βλέπουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται, να δουλεύουν με συνθήκες και ωράρια που μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω, χάνουν οι μικρομεσαίοι που συνθλίβονται από τα χαράτσια και τις πολιτικές υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλίων. Αντίθετα, οι ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες αφού ξεκοκάλισαν τις επιδοτήσεις ετών, που ευθύνονται και για το χρέος, αφού θησαύρισαν στις πλάτες των εργαζομένων την χρυσοφόρα περίοδο της Ολυμπιάδας και του Χρηματιστηρίου, έρχονται τώρα να κερδίσουν ακόμα περισσότερα με τις πολιτικές της φτηνής εργασίας και των ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα αυτά είναι διακηρυγμένοι στόχοι της ΕΕ, που προκειμένου να σώσει τα κέρδη των πολυεθνικών, προωθεί σε όλη την Ευρώπη τις ιδιωτικοποιήσεις, την ισοπέδωση όλων των δικαιωμάτων και τη μαζική ανεργία, που αποτελεί εκβιαστικό όπλο για την αποδοχή εργασιακών σχέσεων Κίνας και Ινδίας.
ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ» ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Σύμμαχο των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης αποτελεί το επίσημο συνδικαλιστικό και ανυπόληπτο στα μάτια των εργαζομένων, επίσημο εργατικό κίνημα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αυτοί που δεν γνωρίζουν τι θα πει μεροκάματο, φτώχεια και ανάγκη (150.000 ευρώ ο μισθός του πρ. της ΓΣΕΕ σε έναν χρόνο!) είναι επίσης υπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας:
Με την αποδοχή των θυσιών από τους εργαζομένους προκειμένου να έρθει η «ανάπτυξη». Μην ξεχνάμε ότι η Εθνική ΣΣΕ των 586 ευρώ έχει την υπογραφή της ΓΣΕΕ.
Με τη διασπαστική τους επιλογή να μην γράφουν όλους τους πραγματικά εργαζόμενους στα σωματεία.Σήμερα μόνο 500.000 εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας, 300.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι, δεκάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι σε 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και voucher βρίσκονται ΕΚΤΟΣ σωματείων με απόφαση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών. Στον ιδιωτικό τομέα ούτε 8% των εργαζομένων δεν ανήκει σε κάποιο σωματείο.
Με την τακτική των σπάνιων πλέον απεργιών-μνημόσυνων για τα χαμένα δικαιώματα μας, που δε δίνουν καμία θετική προοπτική για τους εργαζόμενους αντίθετα ενισχύουν την ηττοπάθεια και την αποδοχή των μέτρων.
Η ανυπαρξία της ΓΣΕΕ, η στάση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αυτό το καλοκαίρι, που δε δίνουν τη μάχη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την αξιολόγηση των απολύσεων και της διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών στο δημόσιο και ουσιαστικά συνθηκολογούν με το μονόδρομο της μνημονιακής καταστροφής είναι το αποκορύφωμα της χρεωκοπίας αυτού του συνδικαλισμού που έχει δυσφημίσει τους συλλογικούς αγώνες στα μάτια και τις συνειδήσεις ολόκληρης της κοινωνίας.
Τέρμα η περίοδος της ηττοπάθειας και της εκλογικής αναμονής!
Για εμάς το δίλημμα για όλους τους εργαζόμενους, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία έχει τεθεί: Είτε θα μας οδηγήσουν στη διαρκή εξαθλίωση και την υποταγή για να σώσουν τα κέρδη και τις τράπεζες, το νόμισμα τους και το πολιτικό σύστημά τους, είτε θα απαντήσουμε με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει το μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης- ΕΕ- Κεφαλαίου.
Η επιλογή της εκλογικής αναμονής μόνο καταστροφική φαίνεται να αποβαίνει καταστροφική για όλους μας. Από τους εργάτες της Χαλυβουργίας, μέχρι εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους εκπαιδευτικούς είναι ξεκάθαρο ότι μόνο οι συντονισμένοι ανατρεπτικοί αγώνες μας μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση.
Να ανατρέψουμε άμεσα την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Να πετάξουμε στα σκουπίδια τα Μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση και τα δημοσιονομικά σύμφωνα της ΕΕ.
Να επιβάλουμε τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, την έξοδο από την ΕΕ και την απελευθέρωση από τις πολιτικές της. Έξοδος από το ευρώ και απαγόρευση της μεταφοράς των επιχειρήσεων και των κεφαλαίων στο εξωτερικό.  Εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Για πραγματική δημοκρατία ενάντια στο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, ενάντια στη δράση του κράτους των ΜΑΤ και του ναζιστικού παρακράτους της ΧΑ.
Απαιτούμε δουλειές για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις τώρα. Απαγόρευση των απολύσεων, την πλήρη προστασία των ανέργων. Δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, πρόσβαση για όλους σε ρεύμα, νερό, θέρμανση. Εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για όλες τις οικογένειες
Να συγκροτήσουμε ένα αντίπαλο δέος στην κοινωνία που θα μιλάει και θα αγωνίζεται με βάση τις ανάγκες και το δίκιο μας και όχι με κριτήριο τους δείκτες, τη σωτηρία των εργοδοτών και της δήθεν «εθνικής» οικονομίας. Συγκροτούμε παντού τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις μας. Μόνο με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, με την δύναμη του αγώνα, με τη συγκρότηση πραγματικά ενωτικών σωματείων, με τον αγωνιστικό, δημοκρατικό συντονισμό αυτών, μπορούμε να νικήσουμε.
ΔΕΘ 2014: ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
Με βάση όλα τα παραπάνω η φετινή ΔΕΘ πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα νέο γύρο κοινωνικής αναμέτρησης, για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη και την ανάδειξη και επιβολή των δικαιωμάτων όλων αυτών που παράγουμε τον πλούτο σε αυτή τη χώρα.
Αυτή την απάντηση δεν μπορούν να τη δώσουν ο κυβερνητικός ή υποταγμένος συνδικαλισμός της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί να τη δώσουν οι φιέστες και οι εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις. Γι΄ αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε ταξική δύναμη, κάθε αγωνιστικό σωματείο και επιτροπή αγώνα, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες, να γίνουμε ένα πραγματικό ποτάμι αντίστασης και ανατροπής, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ. Να υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση! Να δημιουργήσουμε ένα μαχητικό κέντρο αγώνα!
Πρόταση αγωνιστικού συντονισμού:
-Παρασκευή 6/9: πανελλαδική μέρα αγωνιστικής κινητοποίησης, με κάθε μέσο -απεργία, στάση εργασίας, διαδήλωση- ενάντια σε απολύσεις, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, για αυξήσεις, ασφάλιση, συμβάσεις, συνδικαλιστική ελευθερία, εργασιακά δικαιώματα
-Σάββατο 6/9: ανεξάρτητη πανελλαδική εργατική ταξική συγκέντρωση, στις 18.00 στην Θεσσαλονίκη και πορεία στην ΔΕΘ. Οι μαχόμενοι κλάδοι, οι αγωνιζόμενοι δε θα βαδίσουμε πίσω από τον εξαφανισμένο Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ και την εκφυλισμένη AΔEΔY. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις εργατικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες, τις λαϊκές συνελεύσεις κει τις πρωτοβουλίες κατοίκων να αποφασίσουν με γενικές συνελεύσεις για πλαίσιο διεκδικήσεων, πρόγραμμα δράσης, μορφή συντονισμού αγώνων και συμμετοχή στην ανεξάρτητη συγκέντρωση. Καλούμε όλα τα μαχόμενα αγωνιστικά τμήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος σε κοινή πορεία προς την ΔΕΘ.
-Κυριακή 7/9: (11:00, ΕΚΘ) συνέλευση συντονισμού των αγώνων για τα άμεσα εργατικά δικαιώματα (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη εργασία, δικαίωμα στο συνδικαλισμό κ.ά.)
1.    Αγαπητός Θανάσης, μέλος του ΓΣ της ΕΔΟΘ/ ΝΤ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης
2.    Αλβανούδη Ζωή, μέλος Δ.Σ του  Β” συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Θεσσαλονίκης
3.    Αλεμίδου Θώμη, μέλος του ΓΣ της ΕΔΟΘ/ ΝΤ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης
4.    Βουρτσάκη Βάνα, μέλος Δ.Σ του  Γ” συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Θεσσαλονίκης
5.    Γκαντώνας Γιώργος, μέλος Δ.Σ του  Ε” συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Θεσσαλονίκης
6.    Γκιουλομίδης Γιώργος, μέλος Δ.Σ του  Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Υπαίθρου Θεσσαλονίκης
7.    Ζαγανίδης Χρήστος, πρόεδρος Ε” ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
8.    Θεοδωροπούλου Τασούλα, πρ. πρόεδρος Σωματείου Ιματισμού Θεσσαλονίκης
9.    Καλογρηάς Μένιος, μέλος του ΓΣ της ΕΔΟΘ/ ΝΤ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης
10.    Καπακτσής Αλέκος, μέλος Δ.Σ του  Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Υπαίθρου Θεσσαλονίκης
11.    Καπέτης Δημήτρης, μέλος της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
12.    Καραγιάννης Μιχάλης, μέλος Δ.Σ του  Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
13.    Κατσαρού Ιωάννα, πρόεδρος του  Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
14.    Κατσίμπα Δάφνη, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ
15.    Κηπουρός Γιάννης, εργαζόμενος στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
16.    Κλεισιάρης Ζήσης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
17.    Κορδίλας Ξενοφώντας, μέλος Δ.Σ του  Γ” συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Θεσσαλονίκης
18.    Κοτίνης Χρήστος, μέλος Δ.Σ του  Β” συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Θεσσαλονίκης
19.    Κρεασίδης Γιώργος, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ
20.    Κωστοπούλου Βάσω, μέλος ΔΣ ΕΕΔΙΠ ΙΙ ΑΠΘ
21.    Λαθήρα Γιάννα, μέλος του ΔΣ της Γ” ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
22.    Λαθήρας Γιάννης, γραμματέας της Γ” ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
23.    Λαθήρας Χρήστος, ταμίας του  Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
24.    Λέισος Λυκούργος, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Ευόσμου
25.    Μπαθρέλος Σταμάτης, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
26.    Μήτσος Παναγιώτης, μέλος του ΔΣ της Α” ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
27.    Νικολοπούλου Κωνσταντίνα, εργαζόμενη στον επισιτισμό
28.    Νικολούδης Δημήτρης, μέλος Δ.Σ του Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
29.    Ξοπλίδης Παναγιώτης, γραμματέας του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης
30.    Πλατής Κώστας, μέλος Δ.Σ του  Β” συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. Θεσσαλονίκης
31.    Παπαθωμάς Κίμωνας, μέλος του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης
32.    Ρέππα Βέτα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κιλκίς
33.    Σαραϊδάρη Πόπη, αντιπρόεδρος της Ε” ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
34.    Σμήλιος Ηλίας, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ
35.    Στάγκος Κώστας, γραμματέας του Συλλόγου των Παράνομα Απολυμένων της Goodyear
36.    Σουνάπογλου Θωμάς, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
37.    Τρώντσιου Λίτσα, αντιπρόσωπος στη ΓΣ της ΔΟΕ από το Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε Υπαίθρου Θεσσαλονίκης
38.    Τσατάλης Δήμος, εργαζόμενος στο επισιτισμό, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Εργαζόμενους –Απολυμένους στο “Φούρνο του Λάμπρου” 
39.    Τσελεπίδης Σάββας, γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
40.    Τσούγκα Παναγιώτα, μέλος του Συντονιστικού Καθηγητών σε Διαθεσιμότητα Θεσσαλονίκης
41.    Χαντζή Μαρία, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
42.    Χειμωνίδης Θόδωρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης 
43.    Χριστοφόρου Νίκος, γ. γραμματέας του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
44.    Χρυσός Αντώνης, αν. γραμματέας του Συλλόγου Ιδ. Εκπ/κών Λειτουργών (ΣΙΕΛ) Β. Ελλάδος
45.    Φιλιππιδάκη Δέσποινα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου