9 Ιουλ 2014

Aνακοίνωση Νο 21 - Σχόλια του «ΣΕΚΕΣ» στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ΕΥΔΑΠ


Aνακοίνωση Νο: 21 Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014

ΠΟΥ ’ΤΑΝ Η ΠΑΣΚΕ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ;

Σχόλια του «ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας» στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ΕΥΔΑΠ, του Ιουλίου 2014, με τίτλο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ή ΟΛΑ … ΕΜΕΙΣ»

Κι ενώ εδώ και καιρό είχαμε ξεχάσει πως υπάρχει ΠΑΣΚΕ, εμφανίζεται με μια ανακοίνωση, μετά από πολλούς μήνες στα ΕΥΔΑΠιτικα τεκταινόμενα..
Υποθέσαμε πως κάτι συνταρακτικό θα συνέβει. Περάσαμε μειώσεις μισθών, μεταβίβαση μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, αύξηση εργολαβιών, κατακλυσμό ενοικιαζόμενων, συνέδριο ΟΜΕ και τόσα άλλα και ανακοίνωση δεν είχαμε δει. Υποθέσαμε πως, αφού αρκετά στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ, κουρασμένα από την έντονη συνδικαλιστική πάλη, χαλάρωσαν στο Nautica Bay Hotel, αξιοποιώντας την εκδρομή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο Πόρτο Χέλι, (καθώς εκτός από “βαρβάτοι” συνδικαλιστές είναι και πολύ φιλομαθείς! δεν αφήνουν σεμινάριο να περάσει χωρίς να το παρακολουθήσουν), αποφάσισαν να βγάλουν ανακοίνωση για να εκφράσουν την ανάγκη κοινής πάλης με τους εργαζομένους της ΔΕΗ (αδελφή ΔΕΚΟ ούσα) , η οποία πωλείται αυτές τις μέρες, «όπως είναι επιπλωμένη» από τα χρήματα του ελληνικού λαού εδώ και δεκαετίες. Λάθος υποθέσεις. Κουβέντα….. για όλα αυτά! Προς τι λοιπόν η ανακοίνωση;


Ας ξεκινήσουμε από την κατανόηση μας προς την ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ, η οποία επιμένει να ταυτίζει ΣΕΚΕΣ και ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Και δε μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να υπάρχει μια συλλογικότητα εργαζομένων και συνταξιούχων που, χωρίς να είναι κομματικός βραχίονας, μπορεί να αντλεί δύναμη από το συγχνωτισμό της με τις πιο υγιείς δυνάμεις των συναδέλφων, μέσα στην ΕΥΔΑΠ, από την ανάγκη των εργαζομένων για ρήξη κι ανατροπή και από το δικαίωμα της κοινωνίας στο Νερό, ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Τους καταλαβαίνουμε. 40 χρόνια αντλούσαν δύναμη μόνο από τις καρέκλες της κυβερνητικής, κομματικής και εργοδοτικής εξουσίας.

Διαβάζουμε την πρώτη σελίδα της ανακοίνωσης σε τρίτο πρόσωπο όπου κάποια κακά πράγματα συνέβησαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα («η ανεργία έφτασε στο 30%» -μόνη της!!!-, «Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της πατρίδας μας έχουν μεταβληθεί βίαια προς τα κάτω» -πάλι μόνες τους αυτές οι συνθήκες!!!-, και άλλα κακά που έγιναν γενικώς!!!). Κι ενώ όλα αυτά τα κακά πράγματα συνέβαιναν μόνα τους (δεν τα έκαναν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την ΤΡΟΙΚΑ -Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-) η ΠΑΣΚΕ λειτούργησε «τα πέτρινα χρόνια έχοντας την ευθύνη της Ομοσπονδίας και πέτυχε θετικά αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους» μας λέει στην ανακοίνωσή της. Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα ή οι εναπομείναντες ΠΑΣΟΚοι τελούν σε τέτοια σύγχυση που άλλα λένε στην 1η σελίδα («το μέλλον μόνο δυσοίωνο μπορεί να είναι») και άλλα στη 2η («πετύχαμε θετικά αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους»). Τους κατέχει το σύνδρομο Παπανδρέου- Βενιζέλου-ΠΑΣΟΚ, που θυσιάστηκαν αυτοί και το κόμμα, για το… καλό της χώρας.

Αναφέρει η ΠΑΣΚΕ στην ανακοίνωση της: «Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές που ακολουθούνται -πάλι μόνες τους αυτές οι πολιτικές!!!- μέσα από την «οπτική θεώρηση» βέβαια της κάθε παράταξης». Και αφού αναφέρει πως αντιδρούν ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, ΣΕΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ-ΝΔ δε λέει πουθενά από ποια οπτική θεώρηση αντιδρά η ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ στις βάρβαρες πολιτικές. Εντυπωσιακό! Γιατί προφανώς, δεν αντιδρά; Γιατί νομίζει πως εκτός από την «90 χρονη σταθερότητα του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, … την εγκράτεια και διάθεση συνεργασίας της ΔΑΚΕ-ΝΔ» υπάρχει μόνο ο χαμαιλεοντισμός της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ που προσαρμόζεται-κρύβεται στην αγκαλιά της κάθε εξουσίας με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα.

«Το ΣΕΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την καθαρά πολιτική θέση «ότι δε μπορώ να αλώσω- ελέγξω το γκρεμίζω» βρήκε τον ταξικό του εχθρό στο συνδικάτο, στην Ομοσπονδία μας, στην οποία επικέντρωσε όλη την κριτική του.» μας λέει στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το ΣΕΚΕΣ όταν είναι στο συνέδριο της ΟΜΕ θα μιλάει για την ΟΜΕ και την αναγκαία συνδικαλιστική πάλη και διεκδίκηση. Δε θα σφυράει αδιάφορα, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει. Ως προς τον ταξικό εχθρό εμείς τον έχουμε καθαρό. Κάθε πολιτική που αντιστρατεύεται τα γενικά και δίκαια συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας, καθώς και όσων φανερά ή κρυφά τα στηρίζουν, τα υποστηρίζουν ή τα ανέχονται. Και όποιος φορέας (ΟΜΕ, εν προκειμένω) δεν παίρνει τη θέση και τη στάση που πρέπει για να υπερασπίσει αυτά τα συμφέροντα, φυσικά και θα μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής μας.

Δεν καταλάβαμε γιατί αφού όπως λέει δεν την ενδιαφέρουν οι «καρέκλες-τίτλοι» στην ΟΜΕ κάνει σαν την προδομένη ερωμένη η οποία, ενώ προσφέρθηκε παντοιοτρόπως στον αγγελ(ακ)ικό έρωτα του καλού της, αυτός στο τέλος προτίμησε τη σιγουριά της συζυγικής εστίας. (Αχ βρε ΔΑΚΕ αφού νόμιζε ότι θα της δόσεις θέση στο προεδρείο γιατί τελικά την πρόδωσες;) ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΕΕΙ Η ΠΑΣΚΕ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΟΒΑΤΑΙ; Και απειλεί με τα ασυμβίβαστα; Στις τόσες υπηρεσιακές τοποθετήσεις που γίνονται δεν είδε ενδεχόμενα ασυμβίβαστα; ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΣΕ ΚΑΙ ΣΙΩΠΑ γι’ αυτά;

«Ο εκπρόσωπος του ΣΕΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ της ΟΜΕ … θέλησε να καταλάβει κατά παράβαση του καταστατικού της ΟΜΕ θέση στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ στερώντας της από την ΠΑΣΚΕ», αναφέρει πιο κάτω στο ΥΣ1 η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ. Σας λέμε ότι το «ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας» θα είναι αταλάντευτο σε ότι δικαιούται και σε ότι αφορά τη δημόσια ΕΥΔΑΠ, τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι συσχετισμοί της προηγούμενης τριετίας, που είναι αυτοί που εκφράστηκαν στο συνέδριο, δε σας σώζουν από την κατρακύλα που ακολουθείτε δεμένοι στο άρμα της κυβερνητικής πολιτικής και του κρατικού συνδικαλισμού. Αυτή η πρόσδεση σας στερεί θέσεις («καρέκλες-τίτλους») και όχι το ΣΕΚΕΣ. Και τις εκλιπαρείτε από το στρατηγικό σας, πλέον, σύμμαχο σε κυβέρνηση και συνδικαλισμό (ΔΑΚΕ-ΝΔ).

Στο ΥΣ2 αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ: «Το ΣΕΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ βρήκε αυτή τη φορά τον εχθρό του σε όλο το προσωπικό, καθώς προσπάθησε να σταματήσει την διαδικασία «των φοιτητών» που οι περισσότεροι ήταν παιδιά συναδέλφων αδιαφορώντας και για την θετική επίδραση που θα είχε στο μισθολογικό κόστος η δίμηνη απασχόληση των φοιτητών. ΕΥΓΕ…. Θα κάνατε άλλη μια επαναστατική πράξη!!!».

Το «ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας» δεν προσπάθησε να σταματήσει την πρόσληψη φοιτητών. Το αντίθετο. Συμφωνούμε, και μάλιστα να προσληφθούν κι ακόμα περισσότεροι. Όμως, όσοι όρισαν τη διαδικασία και όσοι την υποστηρίζετε, θα μας πείτε με τι κριτήρια γίνεται η διαδικασία. Και θα καταλάβετε ότι και τους φοιτητές θα πάρετε και κριτήρια θα ορίσετε, και λόγο θα δώσετε για την παράνομη διαδικασία (της νύχτας, τις ηλεκτρονικές “κληρώσεις”, τις βλέπει η μέρα και γελά. ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ, όπου να ’ναι βγαίνει ο Ήλιος). ΤΕΡΜΑ στις ρουσφετολογικές, πλάγιες τακτικές. Η ΕΥΔΑΠ δεν είναι τσιφλίκι σας.

Για εξηγείστε μας, συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ, από πού γνωρίζεται ότι οι περισσότεροι ήταν παιδιά συναδέλφων. Από πού γνωρίζετε προσωπικά δεδομένα πολιτών, ενώ τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί; Υπάρχει στέλεχος της εταιρίας που σας τροφοδοτεί με στοιχεία προσωπικών δεδομένων; Και τι έχουν τα παιδιά των συναδέλφων που δεν έχουν τα υπόλοιπα παιδιά (γνωρίζετε πως υπάρχουν φοιτητές που η οικογένειά τους ούτε τα εισιτήρια μέχρι την πόλη που σπουδάζουν, δεν μπορεί να τους διαθέσει); Και γιατί τα «περισσότερα» και όχι όλα τα παιδιά των συναδέλφων; Ή έχουν «πιο ίσα» δικαιώματα τα παιδιά συναδέλφων από άλλα παιδιά; Ή κάποιων συναδέλφων από κάποια άλλα; Και αν παίρνετε παιδιά συναδέλφων γιατί δεν το γράφετε ως κριτήριο; Θεωρείτε το δικαίωμα στη δουλειά κληρονομικό ή “βασιλικό” προνόμιο;

Ως προς τη θετική επίδραση στο μισθολογικό κόστος: Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ γιατί υπογράψατε ΣΣΕ με μειώσεις 35% (από τα θετικά που πετύχατε); Γιατί δεν παλεύετε να ακυρωθούν οι μνημονιακοί νόμοι που έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων; Γιατί δεν προσλαμβάνετε νόμιμους-μόνιμους εργαζομένους, μέσω ΑΣΕΠ, κι έχετε κατακλύσει τις υπηρεσίες με ενοικιαζόμενους; Και εμπάσει περιπτώσει εκεί έφτασε ο ξεπεσμός σας που θέλετε να εκμεταλλεύεστε «τα παιδιά των συναδέλφων», όπως κάνετε και με τους ενοικιαζόμενους (παιδιά, ανίψια και γνωστοί -και αυτοί!- συναδέλφων, φίλων και προσκείμενων), με 400 Ευρώ για να πάρετε εσείς μερικά Ευρουλάκια παραπάνω, ενώ κάνετε «τουμπεκί» για τα 40.000.000 Ευρώ μερίσματα σε ΤΑΙΠΕΔ, Τράπεζα Πειραιώς και EuroBank και τα 24.000.000 Ευρώ δικηγορική αμοιβή;

Το ΑΙΣΧΟΣ, είναι πολύ επιεικής λέξη για να εκφράσει την κατάντια σας. Και δε θα σας επιτραπεί να κάνετε άλλη μια παράνομη πράξη!!!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ «ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ»

ΥΓ 1: Και για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα. Το ΣΕΚΕΣ θεωρεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως της συγγενικής, προσωπικής, πολιτικής ή άλλης σχέσης τους, εργαζόμενους που πρέπει να έχουν πλήρη δικαιώματα. Και όχι «εργαλεία-αντικείμενα» που χρησιμοποιούνται (πατώντας στην υπαρκτή και τεράστια ανάγκη τους για δουλειά) είτε για την καταστρατήγηση δικαιωμάτων (των ιδίων και των υπολοίπων), είτε για την εκμετάλλευσή τους από τους «παλιούς-μόνιμους» (να πάρουν οι φοιτητές λιγότερα για να πάρουν οι μόνιμοι περισσότερα), είτε για να πληρώνει η ΕΥΔΑΠ για μια τέτοια θέση εργασίας (μέσω παροχής υπηρεσιών) κάποιο ποσό ενώ στους ενοικιαζόμενους να φτάνει ένα πολύ μικρό κλάσμα αυτού του ποσού. Και φυσικά, να έχουν και “υποχρέωση” γιατί πήραν τη δουλειά με “μέσο”, ενώ παράλληλα «αυτοί που, πάντα, μένουνε απ’ έξω» να πνίγονται από το άδικο. Και τελικά, όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, «λίγο εργαζόμενοι και λίγο άνεργοι», (“βολεμένοι” και αδικημένοι) να βράζουμε στο ίδιο καζάνι, ενώ τα ιδιωτικά συμφέροντα κάνουν πάρτι.

ΥΓ 2: Γιατί ούτε ή ΠΑΣΚΕ ούτε η ΔΑΚΕ παίρνουν θέση για το ζήτημα του τρόπου και της διαδικασίας πρόσληψης των φοιτητών; Παρά διατείνονται ότι υποστηρίζουν «το δικαίωμα των συναδέλφων» να διορίζουν τα παιδιά τους, χωρίς να αναφέρονται στον τρόπο; Σε αυτό θα απαντήσουν. Η ΕΣΚ γιατί δεν παίρνει θέση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου