23 Αυγ 2014

Καταγγελία για εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από τη «ΛΑΡΚΟ»

Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου να δώσουν 

τη μάχη για την άμεση επαναπρόσληψή του


Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από την εργοδοσία της «ΛΑΡΚΟ», καταγγέλλει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (στηρίζει το ΠΑΜΕ). Καλεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου, να δώσουν τη μάχη για την άμεση επαναπρόσληψή του, σημειώνοντας ότι αν περάσει αυτή η απόλυση μετά θα αποκεφαλίζεται όποιος διεκδικεί και παλεύει για καλύτερες ΣΣΕ, συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κλπ.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει: «Στις 18 Αυγούστου η διορισμένη από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διοίκηση της "ΛΑΡΚΟ", αποφάσισε την απόλυση του συναδέλφου Ανδρέα Δαλάκα, εργαζόμενου 26 χρόνια στην εταιρεία, επικεφαλή του τμήματος Υψηλής Τάσης, πατέρα 3 παιδιών και κατοίκου της Λάρυμνας.
Οι γραπτοί λόγοι απόλυσης, κανένας. Δικαστικός επιμελητής του κοινοποίησε την απόλυση με την επιταγή της αποζημίωσής του, χωρίς να αναγράφονται επάνω στην καταγγελία σύμβασης οι λόγοι απόλυσης.
Οι επίσημοι προφορικοί λόγοι απόλυσης από την πλευρά της διορισμένης Διοίκησης είναι πως ο συνάδελφος "πήγε ενάντια στα συμφέροντα της ΛΑΡΚΟ".
Γιατί αυτό; Επειδή το 2008 από τους χώρους στο βουνό Κοκκίνι εκεί όπου η "ΛΑΡΚΟ" αποθέτει μπάζα, σκουριές, κάρβουνο κλπ., ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καεί αρκετή δασική έκταση, πευκοδάση αλλά και ελαιοπερίβολα κατοίκων της περιοχής.
Μεταξύ των μαρτύρων που αυτεπάγγελτα κάλεσε η Πυροσβεστική Αταλάντης ήταν και ο συνάδελφος (του είχαν καεί ελιές) και κατέθεσε όπως και οι άλλοι μάρτυρες την αλήθεια. Δηλαδή ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο της "ΛΑΡΚΟ" για τον οποίο είναι υπεύθυνη και ελέγχει τη φύλαξή του. Το ίδιο δήλωσε, όπως και οι υπόλοιποι μάρτυρες, στο πρωτόδικο δικαστήριο στο οποίο η "ΛΑΡΚΟ" καταδικάστηκε για την εγκληματική της πράξη.
Ο συνάδελφος, αν και από την πυρκαγιά καταστράφηκε η περιουσία που είχε σε αυτή την περιοχή, και η "ΛΑΡΚΟ" έπρεπε από μόνη της να αποζημιώσει αυτόν και τους άλλους πληγέντες, ουδέποτε ενόχλησε την "ΛΑΡΚΟ" για αποζημίωση.
Στην αρχή του φετινού καλοκαιριού πριν εκδικαστεί στο εφετείο η υπόθεση, η διοίκηση της "ΛΑΡΚΟ" κάλεσε τον συνάδελφο και εκβιαστικά του ζήτησε να αλλάξει την πρώτη μαρτυρία, προτείνοντάς του την αποζημίωση των ελαιοδέντρων.
Ο συνάδελφος υπερασπίζοντας την αλήθεια με την τιμή και τη "μπέσα" που τον διακρίνει, όπως και κάθε άνθρωπο του μόχθου, δεν δέχθηκε τα αλισβερίσια και τις απειλές.
Αποτέλεσμα της τίμιας, συνειδητής συμπεριφοράς του, στάση την οποία εμείς σαν ΕΑΜ επικροτούμε και χαιρετίζουμε, ήταν να προχωρήσει η διορισμένη Διοίκηση της "ΛΑΡΚΟ" στην εκδικητική απόλυσή του.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η απόλυση του συναδέλφου δεν είναι καπρίτσιο της Διοίκησης. Είναι μελετημένη και έχει στόχο να καλλιεργήσει την τρομοκρατία για όποιον σηκώνει κεφάλι, παραδειγματίζοντας και τιμωρώντας.
Ειδικά την τελευταία 10ετία οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε αυτόπτες μάρτυρες στα εργοδοτικά εγκλήματα της "ΛΑΡΚΟ", είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε ακόμη και την ίδια την ζωή των εργαζομένων.
Η πολιτική απαξίωσης που εφαρμόζουν οι διοικήσεις κατ΄ εντολή της κυβέρνησης και της ΕΕ για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αντικειμενικά θα αυξήσουν και τα εργοδοτικά εγκλήματα.
Η διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση επενδύει στη συγκεκριμένη απόλυση γιατί αν τελικά περάσει θα έχει εξασφαλίσει "σιγή ιχθύος" από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής που βιώνουμε και πληρώνουμε ακόμη και με τη ζωή μας αυτή την εγκληματική πολιτική.
Το ΕΑΜ έχοντας εμπιστοσύνη στην πείρα και την ταξική συνείδηση των εργαζομένων αλλά και όλης της περιοχής σας καλούμε να μη φοβηθεί κανείς. Σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη για την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ του συναδέλφου, αγωνιστικά και τίμια γιατί αν περάσει αυτή η απόλυση μετά θα αποκεφαλίζεται όποιος διεκδικεί και παλεύει για καλύτερες ΣΣΕ, συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κλπ.
Είναι ζήτημα ύπαρξης του Σωματείου και καλούμε την πλειοψηφία να πάρουμε αποφάσεις πάλης με όσες θυσίες και αν χρειασθεί.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η "ΛΑΡΚΟ" είναι χτισμένη με τον ιδρώτα και το αίμα μας, ουσιαστικά μας ανήκει. Τη θέλουμε να λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και το στόμα στα εγκλήματα που διαπράττει σήμερα και ενδεχομένως θα διαπράξει στο μέλλον ενόψει της ιδιωτικοποίησης, και να υπακούμε σαν σκλάβοι σε ότι διατάζει και επιθυμεί.
Πρέπει να αντιδράσουμε, να κόψουμε εδώ και τώρα την τρομοκρατία που πάνε να μας επιβάλλουν.
Το ΕΑΜ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος. Καλεί τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, όλους τους φορείς, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στην απόλυση.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
- See more at: http://www.left.gr/news/kataggelia-gia-ekdikitiki-apolysi-ergazomenoy-apo-ti-larko#sthash.gNJqMhID.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου