17 Σεπ 2014

Η εταιρεία ΕΥΔΑΠ Νήσων αναλαμβάνει την διαχείριση των υδάτων στα νησιά

Τα προβλήματα, αλλά και το υψηλό κόστος υδροδότησης των νησιών, επανέρχονται στην επικαιρότητα από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προανήγγειλε την κατάργηση των Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης και την αντικατάσταση τους από την ΕΥΔΑΠ Νήσων.


Η «ΕΥΔΑΠ Νήσων», είναι αυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης των νησιών, κατ’ εφαρμογή του σχεδιασμού που ξεκίνησε προ τριετίας, προκειμένου η διαχείριση των υδάτων να περάσει στον ιδιωτικό εταιρικό φορέα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε εκ νέου στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, καθώς επιταχύνεται η διαδικασία υλοποίησης του πολιτικού σχεδιασμού, γεγονός που επιβεβαίωσε, λέγοντας πως «Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας, όχι του Δημοσίου, με τεράστια κεφαλαιακή επάρκεια, γιατί συνέβαλλε και το Δημόσιο σ’ αυτό, με πολλά κέρδη, με απόδοση μερισμάτων στους μετόχους και στο Δημόσιο το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μια προσπάθεια που κάνουμε τώρα να ιδρύσουμε την ΕΥΔΑΠ Νήσων έτσι ώστε να σταματήσουν να πηγαίνουν νερό οι «νερουλάδες» στα νησιά».

Συμπλήρωσε δε πως η ΕΥΔΑΠ θα τροφοδοτεί τα νησιά «με αφαλατώσεις και παραγωγή ενέργειας, με ένα τεράστιο know how που έχει αυτή η εταιρεία και το προσωπικό της». Συμφωνίες με τα νησιά Ήδη πριν ένα χρόνο η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε ότι αφορά στη διαχείριση των υδάτων στα νησιά, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει 15 νησιά.

Η αρχική αιτιολογία για την επιλογή των νησιών αυτών ήταν τα οξυμμένα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για το σύνολο των νησιών.

Μία πιο προσεκτική παρατήρηση αποδεικνύει πως πρόκειται για τα νησιά οι Δήμαρχοι των οποίων εκφράστηκαν ευμενώς στην πρόταση συνεργασίας που πρότεινε κατά την επίσκεψη του σε αυτά, ο Γερμανός υφυπουργός για την Αναπτυξιακή Συνεργασία, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Την επίσκεψη Φούχτελ ακολούθησε πρόταση της ΕΥΔΑΠ, προς τους νησιωτικούς Δήμους, μεταξύ των οποίων είναι η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Νάξος, οι Οινούσσες, η Χάλκη, το Αγαθονήσι, που ήδη εκ μέρους τους υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, με τα απαιτούμενα έργα να προέρχονται από κοινοτικά προγράμματα και κρατικούς πόρους τα οποία θα εκτελούνται από τον Δήμο, με τους συμβαλλόμενους Ο.Τ.Α. να υποχρεούνται να παραχωρούν στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, τα κατάλληλα οικόπεδα για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, όπως να παραχωρούν και το σύνολο των υποδομών.

Στόχευση της ΕΥΔΑΠ Νήσων είναι η «ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, η τιμολόγηση του νερού και την τιμολόγηση της παροχής υπηρεσιών», όπως το ίδιο το υπουργείο ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση, επικαλούμενο πως με την σύμπραξη αυτή προβλέπει και «στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της υδροδότησης» των νησιών.

Όσον αφορά δε στην κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από την ΕΥΔΑΠ Νήσων, μένει να διευκρινιστεί το καθεστώς που θα ισχύσει με τους απασχολούμενους υπαλλήλους.

Το επόμενο στάδιο αφορά πλέον στην υπογραφή τριμερών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της ΕΥΔΑΠ Νήσων, του υπουργείου Ναυτιλίας και των νησιωτικών Δήμων, με την ΕΥΔΑΠ να αναλαμβάνει τη μελέτη λειτουργικότητας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και εν συνεχεία την πλήρη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

- See more at: http://www.koinignomi.gr/news/politiki/2014/09/16/idiotikopoiisi-toy-neroy.html#sthash.LxlKRSbT.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου