της Μαριάννας Τζάννε newmoney
Το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων αφήνει ανοικτό ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρισοχοΐδης, λίγους μήνες μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης των δύο κρατικών μονοπωλίων. Με ραδιοφωνική του συνέντευξη,
ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη και τη μετοχική σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις πιο υγιείς εταιρείες στην Ευρώπη και με “μεγάλο know how”, που μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα των υδάτων στην Ελλάδα.
ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη και τη μετοχική σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις πιο υγιείς εταιρείες στην Ευρώπη και με “μεγάλο know how”, που μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα των υδάτων στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς από το Newmomey.gr, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ως ένα plan B μετά την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης, θεωρώντας ότι η σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη και στις δύο και πρωτίστως στην ΕΥΑΘ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο της εξαγοράς της ΕΥΑΘ από την ΕΥΔΑΠ ως ένα μεγάλο πρότζεκτ που θα μπορέσει να προσελκύσει και νέα επενδυτικά κεφάλαια για τις δύο εισηγμένες στο χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις.
“Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας, με τεράστια κεφαλαιακή επάρκεια, με πολλά κέρδη, με απόδοση μερισμάτων στους μετόχους και στο Δημόσιο το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μια προσπάθεια που κάνουμε τώρα να ιδρύσουμε την ΕΥΔΑΠ Νήσων έτσι ώστε να σταματήσουν να πηγαίνουν νερό οι «νερουλάδες» στα νησιά” δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι η ΕΥΑΘ την έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών τάχθηκε προ ημερών στην Θεσσαλονίκη και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για την τύχη της ΕΥΑΘ.
Κύκλοι της ΕΥΔΑΠ, σχολιάζοντας στο Newmoney.gr το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, δήλωναν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας που θα άνοιγε το δρόμο για την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα με τη δημιουργία μίας μεγάλης ελληνικής εταιρείας νερού. Τόνιζαν πάντως ότι και στο παρελθόν είχαν “παίξει” ανάλογα σενάρια, που όμως δεν ευοδώθηκαν αν και οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές. Η ΕΥΑΘ βγαίνει αλώβητη από ένα πολύμηνο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλά με τεράστιες ανάγκες σε επενδύσεις και ανθρώπινο δυναμικό που θα πρέπει το δημόσιο να αποφασίσει με τι κεφάλαια και πόρους θα πορευτεί το επόμενο διάστημα, μακριά από το “μαξιλάρι” των πολύτιμων κεφαλαίων που θα της πρόσφεραν οι ιδιώτες επενδυτές. Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ είναι από τις λίγες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 222 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2014, που θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ΕΥΑΘ και συγχρόνως να επωφεληθεί και η ίδια από την επέκταση του δικτύου της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου