28 Ιουν 2014

Εκδήλωση με την ΣΥΝ ΖΩ την Πέμπτη 26/6





ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ πολύμορφη εκδήλωση αφιερωμένη στο νερό ως δημόσιο αγαθό στην Πλατεία Τερζάκη (Άνω Ιλίσια), σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα – SAVE GREEK WATER:

Προωθείται η διάθεση μέσω χρηματιστηρίου του 27,3% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ;





Στο 27,3% απο 61,33% μειωθηκε το μεριδιο του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΔΑΠ
http://www.efsyn.gr/?p=210901

Αλλαγή πλεύσης επιβάλλει στην κυβέρνηση η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, με την οποία μπαίνει φρένο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού που χαρακτηρίζεται από το δικαστήριο κοινωνικό αγαθό. Χθες, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε από 61,33% σε 27,3%, το οποίο αντιστοιχεί σε 29.074.500 άμεσα δικαιώματα ψήφου έναντι 65.319.740 που διέθετε. Η μεταβολή στα δικαιώματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή και χωρίς αντάλλαγμα. Ακυρώνεται παράλληλα η μεταβίβαση των 36.245.240 μετοχών της ΕΥΔΑΠ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,033% του μετοχικού της κεφαλαίου από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είχε γίνει με βάση την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων του Απριλίου του 2012.

27 Ιουν 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Της ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΥ 3556/2007
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2014
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3556/2007

H ΕΥΔΑΠ Α.Ε. (η «Εταιρεία»), κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3556/30.4.2007, της απόφασης 1/434/3.7.2007 και της εγκυκλίου υπ' αρ. 33/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με την από 24/06/2014 σχετική γνωστοποίηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), την οποία η Εταιρεία έλαβε ηλεκτρονικά στις 25 Ιουνίου 2014, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία, διαμορφώθηκε στις 23/6/2014 σε 27,3% (29.074.500 άμεσα δικαιώματα ψήφου) από 61,333% (65.319.740 άμεσα δικαιώματα ψήφου).

Μια σημαντική πρώτη νίκη

Μια σημαντική πρώτη νίκη. Αλλά ανεπαρκή και ως προς το πνεύμα της απόφασης (πρέπει να επανακρατικοποιηθεί το 50%+ των μετοχών) και ως προς την έμμεση ιδιωτικοποίηση.



Από την απόφαση του ΣτΕ
«Ο χαρακτήρας, όμως, της δημοσίας 
επιχειρήσεως αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου 
από τον έλεγχο της ανωνύμου εταιρείας δια του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της 
αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών (μεγαλύτερο του 50% σύμφωνα 
με τις διατάξεις της νομοθεσίας και το καταστατικό) που εξασφαλίζει τα 
ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τη δυνατότητα εκλογής, από τη Γενική Συνέλευση 
των μετόχων, της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο 
είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της εταιρείας που διαμορφώνει τη 
στρατηγική και πολιτική της ανάπτυξής της και διαχειρίζεται τα περιουσιακά 
στοιχεία της. Στην περίπτωση αυτή η δημόσια επιχείρηση ιδιωτικοποιείται όχι 
μόνον τύποις, δια της υπαγωγής της στις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου που 
διέπουν τις ανώνυμες εταιρείες, αλλά και κατ’ ουσίαν, μετατρεπόμενη σε 
ιδιωτική επιχείρηση, διότι παρέχεται σε ιδιώτες επενδυτές η νομική δυνατότητα 
συγκεντρώσεως του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που εξασφαλίζει τον 
ιδιοκτησιακό έλεγχο και την εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού 
Συμβουλίου της εταιρείας. Η δε κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημοσίας 
επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά 
αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής 
ωφελείας, και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την 
κρατική εποπτεία.»

25 Ιουν 2014

33ο Συνέδριο της ΟΜ.Ε.- Ε.ΥΔ.ΑΠ. τα αποτελέσματα

Στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 33ουΣυνεδρίου της ΟΜ.Ε.- Ε.ΥΔ.ΑΠ. τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: 
ΔΑΚΕ ποσοστό 52,38% και 10 έδρες, 
η ΠΑΣΚΕ 6 έδρες με ποσοστό 30,95%, 
η ΕΣΚ 2 έδρες (9,52%) 
και το ΣΕΚΕΣ 1 έδρα (7,15%).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 33o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ
για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ 33o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ 16-17/6/2014

(1)
Μέτωπο αντίστασης με σκοπό τη σωτηρία της ΕΥΔΑΠ
και την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της

Οι 1.884.790 υπογραφές της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών που ζητούν η νομοθεσία της ΕΕ να κατοχυρώσει την ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, οι 213.508 πολίτες της Θεσσαλονίκης που στο δημοψήφισμα της 18/5/2014 σε ποσοστό 98% ανέδειξαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τέλος η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντίθετη με το Ελληνικό Σύνταγμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, δίνουν το δικαίωμα στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να αισθανόμαστε δικαιωμένοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε τον αγώνα δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε την πώληση της ΕΥΔΑΠ και την αλλοίωση του δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα.
Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ επικεφαλής των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ θα συμβάλει στη δημιουργία και στην Αττική σε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης με σκοπό τη σωτηρία της ΕΥΔΑΠ από την εκποίηση και την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της.  Μια «κατ’ ουσία δημόσια ΕΥΔΑΠ» δε μπορεί να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ
Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε Περιφέρεια, δήμους, συνδικάτα, οργανώσεις πολιτών και κατοίκων, επιστημονικούς φορείς και όλους τους πολίτες στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα με σκοπό την ευρύτερη δημοσιότητα, τη συλλογή υπογραφών, την κατάθεση στην περιφέρεια και τα δημοτικά συμβούλια πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος και στην Αττική.



(2)
Για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια, μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Το 33ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην προσπάθεια της διοίκησης για μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε κέλυφος εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και μεταφοράς πόρων από το δημόσιο στους ιδιώτες με την έμμεση ιδιωτικοποίηση που συντελείται με τις εργολαβίες, τις παραχωρήσεις αντικειμένων, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τις συμβουλευτικές εταιρείες και την απαξίωση του μόνιμου προσωπικού.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα πραγματοποιηθεί με την αναδιανομή πόρων, εισοδημάτων και ισχύος από το κεφάλαιο προς την εργασία και όχι με το αντίθετο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και μας οδήγησε στην κρίση.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα αγωνιστούμε για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια, μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Να μπει τέλος τώρα στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενταγμένου στον κανονισμό, ως βασικό μέσο αποτροπής της έμμεσης ιδιωτικοποίησης.





(3)

Για ένα (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ

Είναι ώριμη πλέον στην συνείδηση των συναδέλφων η ιδέα, ότι η αντίστασή μας στην συντελούμενη κοινωνική καταστροφή θα είναι αποτελεσματική μόνο αν η πολυδιάσπαση σε 12 σωματεία, αποτελέσει οριστικό παρελθόν.
Έχοντας υπόψη και τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την δυνατότητα της εργοδοσίας να υπογράφει ΣΣΕ με σωματείο της… αρεσκείας της, έφτασε ο καιρός για ένα (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ, με διατάξεις, που θα κατοχυρώνουν καταστατικά την εκπροσώπηση όλων των κλάδων των εργαζομένων στη διοίκησή του.
Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΟΜΕ να φέρει άμεσα πρόταση για την πρακτική υλοποίηση αυτής της απόφασης.



(4)

Για την νέα Συλλογική Σύμβαση

Η υπογραφή της νέας ΣΣΕ, θα είναι «η μάχη των μαχών» για το σ.κ. της ΕΥΔΑΠ.
Η προετοιμασία για την υπογραφή νέα ΣΣΕ προϋποθέτει την αλλαγή του τρόπου που μέχρι σήμερα η ΟΜΕ προσέγγιζε το σημαντικό αυτό θέμα.
Το Συνέδριο δεσμεύει το νέο Δ.Σ. της ΟΜΕ να πάρει από τα Σεπτέμβριο ότι χρειάζεται ώστε να εκφραστεί καθαρά η βούληση του προσωπικού.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την δημιουργία ανάλογων συνθηκών (τοπικές συνελεύσεις, τοπικές επιτροπές) για τη συμμετοχή των συναδέλφων στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Πριν την τελική απόφαση για το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα ΣΣΕ να πραγματοποιηθεί συνέλευση όλων των συναδέλφων και αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και ψηφοφορία στους χώρους δουλειάς.





(5)

Κανένας συμπολίτης μας χωρίς νερό

Είναι αδιανόητο μια εταιρεία του δημοσίου όπως η ΕΥΔΑΠ με εκατομμύριο καθαρά κέρδη και ρευστότητα να αφήνει χωρίς νερό άπορες οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση, που δημιούργησε η μνημονιακή βαρβαρότητα.
Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου (άρθρο 2), ο ΟΗΕ έχει κατοχυρώσει ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις βασικές θεσμικές επιταγές στις λειτουργία τις εταιρείας.
Καλούμε την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει άμεσα:
Σε αποκατάσταση της παροχής νερού σε όσους αδυνατούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να καταβάλλουν τις οφειλές τους
Σε διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν

Αντί διανομής αυξημένου μερίσματος στους μετόχους, να δημιουργηθεί κοινωνικό τιμολόγιο με θεσμική κατοχύρωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ώστε να υπάρχει γι αυτές δωρεάν πρόσβαση σε 10 κυβικά ανά άτομο το τρίμηνο

22 Ιουν 2014

Οι πάγοι λιώνουν, η ΕΥΑΘ μένει

Δημοσιεύματα, που επικαλούνται ασφαλείς πληροφορίες, εμφανίστηκαν χθες στο Διαδίκτυο και σύμφωνα με αυτά η κυβέρνηση «παγώνει» την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Στις πληροφορίες αυτές, η απόφαση της κυβέρνησης αποδίδεται τόσο στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, την ιδιωτικοποίηση της οποίας χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αλλά και στο άτυπο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης, στις 18 Μαΐου, στο οποίο ψήφισαν πάνω από 200.000 πολίτες. Στην απόφαση της κυβέρνησης φυσικά παίζει ρόλο και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα βάλει νερό στο κρασί του και θα κοιτάξει να ξεσφίξει λίγο τη θηλιά που έχει περάσει στο λαιμό των πολιτών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όπως επισημαίνει και η Πρωτοβουλία κατά της Ιδιωτικοποίησης του Νερού «savegreekwater», ότι στα δημοσιεύματα αναφέρονται πληροφορίες της σύμβασης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Τη στιγμή που το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης δεν έχει δοθεί ούτε στους 11 δημάρχους της Θεσσαλονίκης, που το έχουν ζητήσει, ούτε στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, στο οποίο το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε μια μικρή περίληψη, ενώ, έπειτα από δημοσίευμα της «Ε», το έχει ζητήσει και ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Παρ' όλ' αυτά, το ζήτημα δεν είναι αν θα παγώσει η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό που αφορά τους Θεσσαλονικείς, και όλους τους Ελληνες στους οποίους μπορεί αργότερα να επιβληθεί η σωτηρία του πόσιμου νερού τους διά της ιδιωτικοποίησής του, είναι να μπει οριστικό τέλος στα όποια σχέδια ιδιωτικοποίησης οποιουδήποτε ποσοστού των μετοχών της ΕΥΑΘ. Είτε μεγάλου είτε μικρού. Και να ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ στον ίδιο βαθμό και για την ΕΥΑΘ. Γιατί δεν μπορεί η πρόσβαση στο πόσιμο νερό στην Αθήνα να είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, και 500 χιλιόμετρα μακριά, εντός συνόρων και με την ίδια νομοθεσία, το ίδιο πόσιμο νερό και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό να εξαιρούνται από τις προστατευτικές διατάξεις του ίδιου Συντάγματος.
Ηκυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει τους Ελληνες πολίτες δύο ταχυτήτων, αλλά το νερό είναι ένα, είναι δημόσιο αγαθό και, σύμφωνα με το ΣτΕ, προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Γιατί μπορεί να φαίνεται ότι μπαίνει στον πάγο η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά αυτό αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό. Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει χάσει την παράλογη, όπως έχει αποδειχθεί διεθνώς, μάχη για την ιδιωτικοποίηση του νερού και να ικανοποιήσει τη βούληση των πολιτών.
Δεν είναι παράλογη αυτή η βούληση. Είναι απλή κοινή λογική. Οσο κοινή είναι η λογική που απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, διάσωση και διατήρηση του εθνικού πλούτου, και όχι μετατροπή του σε βορά των απανταχού εταιρειών, που θεωρούν ότι το νερό, οι παραλίες, τα βουνά, τα δάση και τα ποτάμια είναι είδη εμπορεύσιμα με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

21 Ιουν 2014

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ

Το «ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας» (http://seke2012.blogspot.gr/) στέκεται αλληλέγγυο και στηρίζει τον αγώνα και το εγχείρημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ (http://biom-metal.blogspot.gr/2014/06/blog-post_16.html). Εκφράζει τη συμπαράστασή του:

«Κάτω τα χέρια από τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ


Με δικαστική προσφυγή που κατατέθηκε ξαφνικά επιχειρείται η επιστροφή της εξαφανισμένης εδώ και 2,5 χρόνια εργοδοσίας της ΒΙΟΜΕ στη διοίκηση του εργοστασίου και η εκδίωξη των εργαζομένων από αυτό.

Η εργοδοσία, η οποία έχει καταδικαστεί σε 126 μήνες φυλάκισης συνολικά για χρέη προς τους εργαζόμενους, σε συνεργασία με τη διορισμένη σύνδικο, ζητάει να επιστρέψει για να οδηγήσει σε πτώχευση τη ΒΙΟΜΕ ώστε να αποφύγει τα χρέη προς τους εργαζόμενους αλλά και προς το ΙΚΑ και το δημόσιο, και να εκκενώσει το εργοστάσιο.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι με τον πολύχρονο μαχητικό αγώνα τους και την προσπάθειά τους να λειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο έχουν βάλει φραγμό στην εργοδοτική λεηλασία και έχουν ανοίξει το δρόμο για να πάρουμε την παραγωγή και τη ζωή μας στα χέρια μας.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα περάσει! Θα μας βρουν απέναντί τους! 

Όλοι και όλες μαζί θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εργαζομένων να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Να απορριφθεί η κατάπτυστη αίτηση που πρόκειται να εκδικαστεί στις 8 Ιούλη.

Αλληλεγγύη και στήριξη στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ για τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους!»

Η Γραμματεία του ΣΕΚΕΣ

15 Ιουν 2014

Diren Kazova: Το τούρκικο εργοστάσιο υπό εργατικό έλεγχο

(του Joris Leverink. Μετάφραση: Θεοδόσης Δραγώνας)
Την παραμονή της πρώτης επετείου[1] της εξέγερσης στο πάρκο Gezi, μια μικρή ομάδα εργαζόμενων στην κλωστοϋφαντουργία εξερευνά μία ριζοσπαστική εναλλακτική που συμπυκνώνεται νοηματικά σε  3 λέξεις: "Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή!"
Diren Kazova, γράφει η ταμπέλα πάνω από ένα μικρό κατάστημα και πολιτιστικό κέντρο στην πολυσύχναστη γειτονιά Şişli στην Κωνσταντινούπολη. Το λιθόστρωτο δάπεδο του καταστήματος δημιουργεί  στον επισκέπτη την εντύπωση πως βρίσκεται σε κάποια εσωτερική υπαίθρια αγορά.  Συνθήματα όπως “Πρώτη Μαΐου!”, “Αντισταθείτε Kazova!” και “Ζήτω η επανάσταση!” είναι γραμμένα πάνω στις πέτρες, διάσπαρτα σε όλη την αίθουσα. Από τους τοίχους κρέμονται ράφια φορτωμένα πουλόβερ[2], εκατοντάδες από αυτά. Μοιάζουν με μερικά συνηθισμένα πουλόβερ έως ότου κάποιος μάθει την ιστορία πίσω από αυτά. Τότε ξαφνικά μετατρέπονται σε σύμβολα αντίστασης, σημεία αμφισβήτησης και σε υλοποιημένη ελπίδα για μια πιο ισότιμη κοινωνία, μια πιο δίκαιη οικονομία και -γιατί όχι- για έναν καλύτερο κόσμο.
Η ιστορία ξεκινά πριν περισσότερο από ένα χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2013. Εκείνη την εποχή οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Kazova υποχρεώθηκαν σε άδεια μιας εβδομάδας από τα αφεντικά τους, τους αδερφούς Ümit και Umut Somuncu, χωρίς να έχουν λάβει τους μισθούς τους, πόσο μάλλον υπερωρίες, για αρκετούς μήνες. Οι αδελφοί Somuncu τους υποσχέθηκαν ότι με την επιστροφή στο εργοστάσιο μία εβδομάδα αργότερα θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Στην πραγματικότητα, οι εργάτες βρέθηκαν απέναντι στον δικηγόρο της εταιρείας ο οποίος τους ενημέρωσε ότι και οι 95 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί συλλογικά λόγω της “απαράδεκτη απουσία τους” για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Τα αφεντικά είχαν εξαφανιστεί εν μία νυκτί, παίρνοντας μαζί τους 100.000 πουλόβερ, 40 τόνους νήματος και οτιδήποτε αξίας. Είχαν σαμποτάρει όσα μηχανήματα δεν μπορούσαν να κουβαλήσουν μαζί τους, αφήνοντας τους εργάτες με άδεια χέρια, χωρίς τους μισθούς τους και χωρίς μέσα παραγωγής.
Κάποιοι από τους εργάτες είχαν περάσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, στο εργοστάσιο, και τώρα ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκονταν χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και χωρίς δικαίωμα ή τη δυνατότητα να φέρουν τα αφεντικά τους ενώπιον της δικαιοσύνης .  “Στην Τουρκία ο νόμος δεν έχει σχεδιαστεί προς όφελος του εργαζομένου”, δηλώνει ο Nihat Özbey, ένας από τους υπαλλήλους στο Kazova, όταν μιλάω μαζί του στο κατάστημα. "Έτσι, αν δεν κάναμε χρήση βίας,  ποτέ δεν θα παίρναμε αυτό που θέλαμε."
Με αυτό κατά νου, οι εργάτες έκαναν το μόνο λογικό πράγμα που μπορούσαν να κάνουν: αντιστάθηκαν. Η αντίστασή τους ξεκίνησε με τη μορφή εβδομαδιαίων πορειών διαμαρτυρίας από την κεντρική πλατεία της γειτονιάς στο εργοστάσιο, αλλά μόλις έμαθαν ότι κατά την απουσία τους οι πρώην διευθυντές του εργοστασίου συνέχιζαν να αφαιρούν από το εργοστάσιο οτιδήποτε πολύτιμο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να καταλάβουν τον πρώην χώρο εργασίας τους. “Στις 28 Απριλίου είχαμε στήσει την σκηνή μας μπροστά από το εργοστάσιο", αφηγείται ο εργαζόμενος στο Kazova, Bülent Ünal, " Από τότε αντίστασή μας έγινε μια αντίσταση μέσα από αυτή τη σκηνή."
Αντίσταση και αλληλεγγύη
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν επίθεση από πληρωμένους μπράβους, κατηγορήθηκαν για κλοπή από τους πρώην εργοδότες τους, δέχτηκαν επιθέσεις με δακρυγόνα και ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία όταν πραγματοποίησαν διαδήλωση την Πρωτομαγιά, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να σπάσει την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για ό, τι δικαιωματικά τους ανήκε. Στις 30 Ιουνίου, αντλώντας θάρρος από την εξέγερση στο πάρκο Gezi, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην προγραμματισμένη κατάληψη του εργοστασίου.
Αρχικά. προσπάθησαν να πουλήσουν όσα μηχανήματα είχαν απομείνει στο εργοστάσιο, αλλά σύντομα δέχτηκαν για άλλη μια φορά επίθεση από την αστυνομία . Όταν τέσσερις από τους συντρόφους τους συνελήφθησαν, οι άλλοι οκτώ εργάτες, μέρος όσων αντιστέκονταν, πραγματοποίησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτής της μεταχείριση από τις αρχές, οι οποίες αντιμετώπιζαν τους εργαζόμενους ως εγκληματίες και τα πρώην αφεντικά τους ως θύματα. "Η κλοπή της εργασίας μας από τα αφεντικά, αφαιρώντας τα μηχανήματα δεν ήταν έγκλημα. Ενώ η δική μας προσπάθεια να πάρουμε ένα μέρος από όσα μας χρωστούσαν ήταν”, δηλώνει ο Ünal. "Η αστυνομία ήρθε στο εργοστάσιο μετά από καταγγελίες από τα αφεντικά [ ... ] . Και πάλι διεξήχθησαν έρευνες εναντίων μας, και πάλι ήμασταν κατηγορούμενοι. Κανείς δεν είπε λέξη για τα αφεντικά."
Οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι οι συσχετισμοί ήταν εναντίον τους, και ότι η αντίστασή τους θα αντιμετώπιζε βία αλλά και τις προσπάθειες από άτομα σε θέσεις ισχύος να σαμποτάρουν τις προσπάθειές τους για ανεξάρτητη λειτουργία του εργοστασίου. Παρ 'όλα αυτά, εμπνευσμένοι και ενισχυμένοι από την αλληλεγγύη που έλαβαν από τους γείτονές τους, τους συναδέλφους και τους συντρόφους σε όλη την πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, οι εργαζόμενοι του Kazova αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο. Επανεκκίνησαν την παραγωγή χρησιμοποιώντας τα παλιά μηχανήματα που τα αφεντικά τους είχαν αφήσει πίσω και τις λίγες πρώτες ύλες που είχαν αγνοηθεί κατά την λεηλασία του εργοστασίου.
Η πρώτη παρτίδα των πουλόβερ που παρήχθη κάτω από εργατικό έλεγχο εστάλη στις φυλακισμένες  γυναίκες και τα κρατούμενα παιδιά που τους είχαν γράψει επιστολές υποστήριξης κατά τη διάρκεια του αγώνα τους. Τα υπόλοιπα πουλόβερ πωλήθηκαν στο καφενείο του Kolektif 26Α στο Ταξίμ και στα πολυάριθμα Gezi Forums σε όλη την πόλη, τα οποία είχαν δημιουργηθεί αφού το πάρκο Gezi εκκενώθηκε από τις αρχές στα μέσα Ιουνίου. Τα χρήματα από αυτές τις πωλήσεις  χρησιμοποιήθηκαν για την επισκευή των μηχανημάτων που είχαν σαμποταριστεί από τα αφεντικά.
Για να κάνουν τον αγώνα τους πιο γνωστό στο κοινό, οι εργάτες οργάνωσαν επίσης αρκετές δημόσιες συζητήσεις και τον Σεπτέμβριο φιλοξένησαν μια επίδειξη μόδας στην οποία συμμετείχε ένας αριθμός δημοσίων προσώπων  - συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων, δημοσιογράφων , ηθοποιών , ακαδημαϊκών και μουσικών σχημάτων. “Η μόδα της αντίστασης”, την ονόμασε η συγγραφέας, δικηγόρος και ακτιβίστρια Metin Yegin απο την Τουρκία, πριν επισημάνει την ειρωνεία της χρήσης ενός απο τα προϊόντα του καπιταλισμού ως πράξη αντίστασης.
“Προσιτό Πουλόβερ για όλους!"
Μια πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ότι τα μηχανήματα του εργοστασίου θα περάσουν στους εργαζόμενους ως αποζημίωση για την απώλεια των μισθών τους,  και με με τη μεταφορά των μηχανών σε νέα τοποθεσία όλα είναι έτοιμα για την παραγωγή, η οποία θα είναι δυνατή εντός δύο μηνών.
Το σύνθημα που εγκρίθηκε από τους εργαζόμενους Kazova - “Προσιτό Πουλόβερ για όλους !”- μαρτυρεί την πεποίθησή τους ότι αυτός ο αγώνας είναι  πολλά περισσότερα από τις θέσεις εργασίας και τη  διαβίωση δώδεκα ατόμων. Οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη γνώση της συγκυρίας και της γεωγραφικής τοποθεσίας που ο αγώνας τους εκτυλίσσεται, καθώς και το γεγονός ότι η έκβασή του θα γεμίσει χιλιάδες υποστηρικτές, συντρόφους, θεατές και συναδέλφους είτε ελπίδα είτε με απελπισία.
Και ακριβώς όπως ο αγώνας δεν περιορίζεται κοινωνικά στους εργαζόμενους του Kazova,  έτσι και η γεωγραφική του εμβέλεια επεκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη έλθει σε επαφή με αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια και συνεταιρισμούς αλλού, συμπεριλαμβανομένων της Βιο.Με στην Ελλάδα και των Συνεταιρισμών Mondragon στη Χώρα των Βάσκων, με σκοπό τη δημιουργία συνδέσεων αλληλεγγύης: να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων και, ενδεχομένως, στο μέλλον, να ανταλλάσσουν τα προϊόντα της εργασίας τους .
Οι εργαζόμενοι στο Kazova ισχυρίζονται ότι έχουν εμπνευστεί και πάρει θάρρος από το κύμα των διαμαρτυριών στο πάρκο Gezi, και τώρα μέσω της αποφασιστικότητα τους να λειτουργήσουν το  εργοστάσιό τους ως μια αυτόνομη κολεκτίβα εργαζομένων, ο αγώνας τους έχει μετατραπεί σ 'ένα φάρο ελπίδας για όλους εκείνους που κατέβηκαν στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να αντισταθούν στις πολιτικές μιας ολοένα και πιο αυταρχικής κυβέρνησης.
Τα καταστρατηγημένα εργασιακά δικαιώματα στην Τουρκία
Η Τουρκία έχει μια μακρά παράδοση καταστολής και περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία ήταν ήδη γνωστή από την στρατιωτική δικτατορία της χώρας στη δεκαετία του 1980 και συνεχίστηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( ΑΚΡ ). Τα δικαιώματα για την οργάνωση σε συνδικάτα και την απεργία έχουν περιοριστεί ε αδιανόητο βαθμό και τα δικαιώματα των εργαζομένων παραβιάζονται σε μαζική κλίμακα μέσω μη ασφαλών συνθηκών εργασίας και  ατιμωρησία ουσιαστικά για τους ιδιοκτήτες εταιρειών που κερδοσκοπούν, ενώ οι εργαζόμενοι πεθαίνουν .
Μόνο μέσα στον Ιανουαρίου, 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από εργατικά ατυχήματα- δύο εκ των οποίων ήταν παιδιά, 6 και 13 ετών αντίστοιχα, τα οποία έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους  ενώ μάζευαν σκουπίδια για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Πιο πρόσφατα, σε μια φρικιαστική επιβεβαίωση του άθλιου επιπέδου των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων στην Τουρκία, πάνω από 300 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο στην Soma. Τον Μάρτιο, το ορυχείο είχε αξιολογηθεί με άριστα από έναν κυβερνητικό επιθεωρητή ασφαλείας, ο οποίος τύγχανε να είναι κουνιάδος ανωτέρου στελέχους της εταιρείας, αποδεικνύοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων .
Σύμφωνα με το σύνταγμα, τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, και 3% του συνόλου των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να καταστούν μέσο διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων-αφεντικών. (Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από 10% που ίσχυε πριν από το 2012, αλλά, επειδή ο αριθμός τομέων έχει μειωθεί ενώ το μέγεθός τους αυξάνεται ταυτόχρονα, το 3% εκπροσώπηση στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από το 10%) . Συμβαίνει ακριβώς αυτό που κάθε κυβέρνηση οδηγούμενη από νεοφιλελεύθερες αρχές θα ήθελε: η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με λιγότερο από το 6% του εργατικού δυναμικού να είναι οργανωμένο σε συνδικάτα. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την απασχόληση που αποκλείουν παροχές, περικόπτουν την υγειονομική περίθαλψη και κρατούν εκατομμύρια ανθρώπους ομήρους σε προσωρινές και επισφαλείς εργασιακές ρυθμίσεις.
Η χρήση εργολαβιών ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους εργαζόμενους του εργοστασίου τσαντών από λινάτσα Greif  να οργανώσουν μια απεργία κατά τους πρώτους μήνες του 2014. Απαίτησαν το τέλος της εργολαβίας, μισθολογικές αυξήσεις, πάνω από το νόμιμο κατώτατο μισθό των 978 τούρκικων λιρών (περίπου € 330) και κοινωνική ασφάλιση. Για 90 ημέρες οι εργάτες βρίσκονταν, απεργούσαν καταλαμβάνοντας το εργοστάσιό τους, μέχρι την επιδρομή της αστυνομίας στις 10 Απριλίου, η οποία έληξε την απεργία και συνέλαβε τουλάχιστον 91 εργαζόμενους και δύο δημοσιογράφους που κάλυπταν την επιδρομή.
Μια ριζοσπαστικά δημοκρατική εναλλακτική λύση
Κατά το παρελθόν έτος, η νίκη του ΑΚΡ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας και το κύμα διαμαρτηριών στο Gezi του περασμένου καλοκαιριού έχουν ριζοσπαστικοποιήσεις την κυβέρνηση Ερντογάν στον αγώνα της κατά των εργαζομένων γενικά και ειδικά κατά των συνδικάτών που "αριστεροφέρνουν". Η κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να διώξει δικαστικά τους ηγέτες της KESK, της τουρκική συνδικαλιστικής οργάνωσης του δημόσιου τομέα, με χαλκευμένες κατηγορίες για τρομοκρατία. Τον Φεβρουάριο, 23 μέλη της ένωσης αφέθηκαν ελεύθερα μετά από ένα χρόνο στη φυλακή, ενώ έξι από τους συναδέλφους τους παραμένουν πίσω από τα κάγκελα.
Την Πρωτομαγιά, το κέντρο της Κωνσταντινούπολης και πάλι τυλίγεται στους καπνούς των δακρυγόνων, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι, δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και άλλοι υποστηρικτές προσπάθησαν να κάνουν πορεία στην συμβολικά αποκλεισμένη -από το την κυβέρνηση- πλατεία Ταξί. Με αφορμή τον εορτασμό της πρώτης επετείου των εξεγέρσεων στο πάρκο Gezi σε λίγες ημέρες από τώρα, οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλων της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα ξαναγίνουν το πεδίο μιας βίαιης αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων της ιδιωτικής ασφάλειας του ΑΚΡ (δηλαδή της εθνικής αστυνομίας) και των διαδηλωτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα που απαιτούν δικαιοσύνη, ισότητα και την πτώση της κυβέρνησης του ΑΚΡ.
Εν μέσω αυτού του αγώνα μεταξύ των εργαζομένων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και μιας κυβέρνησης που προωθεί με πάθος την σίγαση όλων των διαφωνούντων, οι εργαζόμενοι του Kazova έχουν καταλήξει σε μία ριζικά δημοκρατική εναλλακτική λύση : "Κατάληψη, Αντίσταση , Παραγωγή!"- Μια πολεμική κραυγή που υιοθέτησαν από το κίνημα απαλλοτρίωσης εργοστασίων της Αργεντινής . Αντί να ζητούν νομικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση πιθανότατα ούτως ή άλλως δεν θα σεβαστεί , ή να απαιτούν μισθολογικές αυξήσεις από ένα αφεντικό που θα προτιμήσει να αμολήσει την αστυνομική βιαιότητα ενάντια στους εργαζομένους του, οι εργαζόμενοι στο Kazova έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν ζητούν καλύτερες αμοιβές ή συνθήκες εργασίας, αλλά τις υλοποιούν οι ίδιοι! Δεν ζητούν μια καλύτερη εναλλακτική λύση, αλλά δημιουργούν τη δική τους! Δεν αγωνίζονται μόνο για τα χρήματά τους, αλλά και για τον έλεγχο των μέσων παραγωγής!
“Δεν είναι στόχος μας το κέρδος”, εξηγεί ο Νihat Özbey, “αλλά μάλλον η ανταλλαγή ιδεών, να δημιουργήσουμε επαναστατικές επαφές αλληλεγγύης. Αν τα καταφέρουμε , θα είναι μία από τις πρώτες φορές στην Τουρκία που οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το εργοστάσιο τους και επιτυγχάνουν να επανεκκινήσουν την παραγωγή κάτω από εργατικό έλεγχο" Κάθε φορά που ανοίγουν το νέο εργοστάσιο τους, οι παλιοί συνάδελφοί τους - ακόμη και εκείνοι που δεν συμμετείχαν στην αντίσταση - είναι ευπρόσδεκτοι να ενταχθούν στην κοοπερατίβα, όπου όλοι απολαμβάνουν ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα, σύμφωνα με το Özbey.
"Εμείς δεν θα εστιάζουμε στο παρελθόν”, λέει. Και αυτή ακριβώς είναι η δύναμη και η ομορφιά του παραδείγματος του Kazova. Αυτή η μικρή ομάδα των 11 εργαζομένων, που στερήθηκε το νόμιμο μέσο της διαβίωσης της, αντιμετωπίστηκε με ψέματα και ξεγελάστηκε,  βρέθηκε ενώπιον του νόμου, ξυλοφορτώθηκε, συνελήφθη, δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα, ποτέ δεν κοίταξε πίσω, αλλά αντ 'αυτού επικεντρώθηκε σε ό, τι βρίσκεται μπροστά της. Μέσα από την άρνησή τους να εγκαταλείψουν την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν, οι εργαζόμενοι του  Kazova αποτελούν έμπνευση για όλους. Ενδεχόμενη νίκη τους μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή ενός καινούργιου συναρπαστικού κεφαλαίου της αντίστασης στην Τουρκία.
 
[1]    Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ROAR Magazin λίγες ημέρες (29.05.2014) πριν από την πρώτη επέτειο της εξέγερσης της Πλατείας Ταξίμ http://roarmag.org/2014/05/kazova-istanbul-gezi-occupy/
[2]    Σ.τ.Μ. Sweater στο πρωτότυπο

11 Ιουν 2014

Aνακοίνωση Νο 17 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕΚΕΣ ένας χρόνος από το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ.




Aνακοίνωση Νο 16 - 33ο Συνέδριο ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ Συνέδριο ανατροπής πολιτικών και ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ ή συνέδριο ανακύκλωσης συμβιβαστικών αντιλήψεων και συμβιβασμένων προσώπων;

seke2012.blogspot.gr   •  seke.eydap@gmail.com
Aνακοίνωση Νο 16   Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

33Ο Συνέδριο ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ
Συνέδριο ανατροπής πολιτικών και ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ
ή συνέδριο ανακύκλωσης συμβιβαστικών αντιλήψεων και συμβιβασμένων προσώπων;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το 33ο εκλογικό και απολογιστικό Συνέδριο της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠπου διεξάγεται στις 16 και 17 Ιούνη 2014, πρέπει να αποτελέσει τομή στην πορεία που ακολουθήθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ στα προηγούμενα συνέδρια αλλά και συνολικά τα τελευταία χρόνια.
Η λογική των συμβιβασμών, του μικρότερου κακού, της συναίνεσης στις ασκούμενες πολιτικές λιτότητας για να «σωθεί η χώρα», συνέβαλε στην κατακρεούργηση μισθώνσυντάξεωνεργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεκαετιών, στη παράδοση δημόσιων αγαθών και  περιουσίας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Έθεσε σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης των πολιτών στο πόσιμο νερό, τη δυνατότητα μας να υπογράψουμε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ, στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του,βρέθηκε ανέτοιμο, διασπασμένο, χωρίς σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό.

10 Ιουν 2014

Οι Ζαπατίστας μετά την αποχώρηση του Μάρκος

«Στις 2:08 π.μ., δηλώνω ότι ο Εξεγερμένος Μάρκος - ο αυτοαποκαλούμενος υποδιοικητής από ανοξείδωτο χάλυβα - παύει να υφίσταται».

Στήριξη Τσίπρα - Κουτσούμπα για διάσωση της ΕΥΑΘ

Ο χθεσινός ανασχηματισμός φέρνει πιο κοντά την τελική λύση για τη διάσωση της ΕΥΑΘ από το ξεπούλημα. Ο ανασχηματισμός και η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ ήταν οι χρονικοί περιορισμοί που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του προεδρείου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και των διοργανωτών του δημοψηφίσματος, όταν του παρουσίασαν και επισήμως το συντριπτικό ποσοστό του «ΟΧΙ» των Θεσσαλονικέων στην πώληση της ΕΥΑΘ.
Το μεγάλο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος ταρακούνησε την κυβέρνησηΤους είπε ότι αμέσως μετά τον ανασχηματισμό και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς, όπως είπε, η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ αφορά στην ουσία και την ΕΥΑΘ.

ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο λαός της Αριστεράς επιβάλλεται να πάρει την πρωτοβουλία




του Κώστα Λυμπέρη









Το δίλημμα μας δεν ήταν ανάμεσα στο να διαπραγματευτούμε ή να πολεμήσουμε, αλλά ανάμεσα στον θάνατο και την ζωή.
Εμείς επιλέξαμε να χτίσουμε ζωή, αλλά στη μέση ενός πολέμου – που δεν ήταν λιγότερο θανατηφόρος.


Εισαγωγή.

Στο κείμενο «Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΩΝΙΑ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΙΚΗ», της 1η Μαΐου 2014,(http://seke2012.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html) ανέφερα:
«Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα κείμενο αγωνίας από τη μικρή, προσωπική, μου εμπειρία. Η οποία, συνοπτικά, είναι εμπειρία σκεπτικισμού και απογοήτευσης για τον κόσμο της πολιτικής Αριστεράς και αναστολών και δυσπιστίας για τα ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας που προσεγγίζουν ή θέλουν να προσεγγίσουν την Αριστερά. Εκτιμώ ότι το δίπολο «κεντροποίηση-συντηρητικοποίηση» της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη μια και ένας «εντεινόμενος-επιθετικός» σεχταρισμός της υπόλοιπης Αριστεράς απ’ την άλλη είναι βασικές αιτίες αυτής της εμπειρίας και οδηγούν την κοινωνία σε στρατηγική ήττα. Παράλληλα, ελπίζω, αυτό το κείμενο, να είναι μια συμβολή στην αποτροπή μιας τέτοιας προοπτικής».

Ελληνικό: επένδυση ή κάτι άλλο;


5 Ιουν 2014

Ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα


Α. Τσίπρας: Κάτω τα χέρια από ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ

"Κραδαίνοντας" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το νερό, ( το 98% των Θεσσαλονικέων ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης), ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε, ανήμερα της παγκόσμιας μέρας Περιβάλλοντος, την πλήρη αντίθεσή του σε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,  τόνισε ότι παραλίες, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτοί πόροι, ακόμα και το νερό, το απαραίτητο συστατικό για τη ζωή είναι σε διαδικασία εκποίησης, σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πώλησης, πράγμα που εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, με εμφανή ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ανέφερε  ότι μαζί με την τοπική κοινωνία συγκρότησαν ένα ευρύ και αρραγές πλουραλιστικό μέτωπο, προκειμένου να προστατεύσουν το δημόσιο αγαθό, το νερό, από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης που θα οδηγούσε, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου αυτού αγαθού, καθώς και σε τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγιεινή.

"Για μας, αυτό το δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό" τόνισε, εκφράζοντας την ευχή ότι μετά απ΄ αυτό καθώς και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά βέβαια την ΕΥΔΑΠ, αλλά στο πνεύμα της αφορά συνολικά την ανάγκη να διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο το δημόσιο αγαθό του νερού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκποίηση, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.

Αν το κάνει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, θα βρεθεί σε απόλυτη αντίθεση με την τοπική κοινωνία αλλά και με το σύνολο του ελληνικού λαού.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δανιήλ Σίμος, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν «συναρπαστικό» καθώς το 98% των συμμετεχόντων -που ανήλθαν στις 218.000- είπε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

"Απαιτούμε από την πολιτεία να σταματήσει άμεσα, τώρα, σήμερα, τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίμος.

Έλληνες φοιτητές της Νομικής νίκησαν τελειόφοιτους του Χάρβαρντ

Τέσσερις Έλληνες τελειόφοιτοι της Νομικής Αθηνών είναι οι νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA. Στον τελικό του διαγωνισμού, που έγινε στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη, νίκησαν του τελειόφοιτους του Χάρβαντ ενώ στο διαγωνισμό συμμετείχαν 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το φετινό θέμα αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να ανακρατικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης, μετά μία περίοδο –όχι ιδιαίτερα επιτυχούς– ιδιωτικοποίησης.
Η ομάδα αποτελείται από τους Άννα Βεντουράτου, Περσεφόνη Βερνάδου, Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο και τον Παναγιώτη Κυριάκου. Για να φθάσουν στον τελικό απέκλεισαν τις ομάδες των American University Washington και Rhodes University (Ν. Αφρική), την ομάδα του Παν. του Hong Kong, και στον ημιτελικό το Πανεπιστημίο του Amsterdam.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ!

Με πρωτοφανή ταχύτητα για τα δεδομένα των ελληνικών δικαστηρίων ορίστηκε για αύριο εκτάκτως δικάσιμος για να οριστεί προσωρινή διοίκηση στη Βιο.Με ΑΕ.

Η διορισμένη σύνδικος της πτωχευμένης μητρικής Φίλκεραμ Α. Σεμερτζίδου με αίτηση στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ζητάει ουσιαστικά να επανέλθει η προηγούμενη διοίκηση στο εργοστάσιο.

 Η εξωφρενική αυτή πρόταση ζητά από το δικαστήριο να ορίσει στην προσωρινή διοίκηση τη Χριστίνα Φιλίππου, η οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα 23 και 123 μήνες αντίστοιχα με δύο δικαστικές αποφάσεις , σε φυλάκιση λόγω χρεών προς τους εργαζόμενους! Ζητάει δηλαδή να αναλάβει διοίκηση αυτή, που εγκατέλειψε την επιχείρηση βουτηγμένη μες στα χρέη και τους εργαζόμενους με απλήρωτα δεδουλευμένα ετών.

 Όπως αναφέρεται χωρίς ντροπή στην ίδια αίτηση, ο σκοπός τους είναι να οδηγήσουν την επιχείρηση σε πτώχευση άρα και τους εργαζόμενους σε απόλυση χωρίς αποζημίωση. Είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους τόσο της Βιο.Με όσο και της Φίλκεραμ, αλλά ξεδιάντροπα για το δικό τους πορτοφόλι και μόνο. Η επιδίωξη τους είναι να βρουν πλάγιους τρόπους να αποφύγουν τα χρέη προς τους εργαζόμενους, στο ΙΚΑ, στο δημόσιο και προς τρίτους.

Αν η προηγούμενη διοίκηση επανέλθει στο τιμόνι της επιχείρησης, τότε είναι σίγουρο ότι η πρώτη τους επιδίωξη θα είναι να εκδιωχθούν οι αγωνιζόμενοι εργάτες και να εκκενωθεί το εργοστάσιο. Βλέπουμε για μια ακόμη φορά, πως κρατικοί λειτουργοί δρουν υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων και προσπαθούν να πλήξουν τον ελπιδοφόρο αγώνα της Βιο.Με. Όμως λογαριάζουν χωρίς εμάς. Ο παραδειγματικός αγώνας των εργαζομένων της Βιο.Με, που έχει συγκινήσει και έχει βρει τη συμπαράσταση χιλιάδων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα νικήσει! Το πρόταγμα της αυτοδιαχείρισης στην παραγωγή και της άμεσης δημοκρατίας στη βάση είναι ο μόνος δρόμος για να τσακίσουμε τον εργοδοτικό και δικαστικό αυταρχισμό. Είναι ο μόνος δρόμος να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

 ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΙΤΗΣΗ

4 Ιουν 2014

Αγωνιζόμενες καθαρίστριες Δελτίο Τύπου για την παρουσία Χρυσαυγιτών




Από το πρωί, ομάδες Χρυσαυγιτών περιφέρονται γύρω από τον χώρο που πραγματοποιείται η καθιστική διαμαρτυρία μας, βρίζοντας και απειλώντας. Μια μέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων της κρατικής καταστολής και τους τραυματισμούς, εμφανίστηκαν και οι παρακρατικές ομάδες να μας τρομοκρατήσουν ελπίζοντας πως θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε στα σπίτια μας, φοβισμένες και ταπεινωμένες. Πιστή στο ρόλο της η θρασύδειλη εγκληματική συμμορία εμφανίζεται σαν το μακρύ χέρι της εξουσίας, πάντα ενάντια στους εργατικούς αγώνες τρομοκρατώντας απολυμένες γυναίκες. Ας γνωρίζουν οι καθοδηγητές τους πως οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες δεν θα υποχωρήσουν, δεν θα γυρίσουν στα σπίτια τους αλλά στις δουλειές τους. Προειδοποιούμε τη κυβέρνηση πως από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ακέραια τη ευθύνη για την σωματική ακεραιότητα των διαμαρτυρόμενων καθαριστριών. Καλούμε τέλος τους εργαζόμενους και ανέργους, τις νέες και τους νέους να πλαισιώσουν ακόμη πιο δυναμικά περιφρουρώντας το χώρο της διαμαρτυρίας. Το Συντονιστικό των απολυμένων καθαριστριών 4-6-2104

Κρίνεται αυτή την εβδομάδα η τύχη της ΕΥΔΑΠ

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί πνοκέφαλο στην κυβέρνηση που ψάχνει να βρει τρόπο να αποφύγει τον σκόπελο της δικαστικής απόφασης η οποία κρίνει αντισυνταγματική την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ και ακυρώνει το σκέλος της απόφασης που είχε λάβει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην προσεχή συνεδρίαση θα εξεταστούν νέα ελλακτικά σενάρια για την πώληση της ΕΥΔΑΠ.
Όπως για παράδειγμα η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το management, ενώ το Δημόσιο θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
Ακόμη εξετάζεται και το ενδεχόμενο διαχωρισμού της Επιχείρησης σε υποδομές και υπηρεσίες αν και νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να γίνει καθώς η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

Ελ. Μπ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        

3/6/14

ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Η βάρβαρη αστυνομική επίθεση, που δεχθήκαμε σήμερα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (επειδή διεκδικούμε να ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ) δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, με αποφασιστικότητας τον αγώνα μας. Αυτός ο αγώνας, κάθε μέρα ενισχύεται από τη συμπαράσταση απλών πολιτών, φορέων, συνδικάτων κλπ., όμως:

ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ

Οι επόμενες μέρες είναι πολύ σημαντικές για τον αγώνα μας. Γι' αυτό καλούμε σε:

1. Συγκέντρωση έξω από την ΓΓΠΣ (ΚΕΠΥΟ, σταθμός Ηλεκτρικού Καλλιθέας) την Τετάρτη 4/6/14 στις 4 μ.μ., σε ημερίδα που διοργανώνει ο Θεοχάρης με τον προκλητικό τίτλο "Ηθική και Δεοντολογία"!!

2. Συλλαλητήριο (που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ) στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 5/6/14 στις 6.30 μ.μ. Μετά την πορεία θα γίνει συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

3. Καθημερινή παρουσία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Καρ. Σερβίας 10) στη καθιστική διαμαρτυρία μας, που συμπληρώνει πλέον ένα μήνα.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ, ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Facebook // ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αποθήκευση στο Drive - Μετακίνηση σε: