22 Ιουν 2014

Οι πάγοι λιώνουν, η ΕΥΑΘ μένει

Δημοσιεύματα, που επικαλούνται ασφαλείς πληροφορίες, εμφανίστηκαν χθες στο Διαδίκτυο και σύμφωνα με αυτά η κυβέρνηση «παγώνει» την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Στις πληροφορίες αυτές, η απόφαση της κυβέρνησης αποδίδεται τόσο στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, την ιδιωτικοποίηση της οποίας χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αλλά και στο άτυπο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης, στις 18 Μαΐου, στο οποίο ψήφισαν πάνω από 200.000 πολίτες. Στην απόφαση της κυβέρνησης φυσικά παίζει ρόλο και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα βάλει νερό στο κρασί του και θα κοιτάξει να ξεσφίξει λίγο τη θηλιά που έχει περάσει στο λαιμό των πολιτών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όπως επισημαίνει και η Πρωτοβουλία κατά της Ιδιωτικοποίησης του Νερού «savegreekwater», ότι στα δημοσιεύματα αναφέρονται πληροφορίες της σύμβασης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Τη στιγμή που το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης δεν έχει δοθεί ούτε στους 11 δημάρχους της Θεσσαλονίκης, που το έχουν ζητήσει, ούτε στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, στο οποίο το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε μια μικρή περίληψη, ενώ, έπειτα από δημοσίευμα της «Ε», το έχει ζητήσει και ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Παρ' όλ' αυτά, το ζήτημα δεν είναι αν θα παγώσει η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό που αφορά τους Θεσσαλονικείς, και όλους τους Ελληνες στους οποίους μπορεί αργότερα να επιβληθεί η σωτηρία του πόσιμου νερού τους διά της ιδιωτικοποίησής του, είναι να μπει οριστικό τέλος στα όποια σχέδια ιδιωτικοποίησης οποιουδήποτε ποσοστού των μετοχών της ΕΥΑΘ. Είτε μεγάλου είτε μικρού. Και να ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ στον ίδιο βαθμό και για την ΕΥΑΘ. Γιατί δεν μπορεί η πρόσβαση στο πόσιμο νερό στην Αθήνα να είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, και 500 χιλιόμετρα μακριά, εντός συνόρων και με την ίδια νομοθεσία, το ίδιο πόσιμο νερό και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό να εξαιρούνται από τις προστατευτικές διατάξεις του ίδιου Συντάγματος.
Ηκυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει τους Ελληνες πολίτες δύο ταχυτήτων, αλλά το νερό είναι ένα, είναι δημόσιο αγαθό και, σύμφωνα με το ΣτΕ, προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Γιατί μπορεί να φαίνεται ότι μπαίνει στον πάγο η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά αυτό αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό. Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει χάσει την παράλογη, όπως έχει αποδειχθεί διεθνώς, μάχη για την ιδιωτικοποίηση του νερού και να ικανοποιήσει τη βούληση των πολιτών.
Δεν είναι παράλογη αυτή η βούληση. Είναι απλή κοινή λογική. Οσο κοινή είναι η λογική που απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, διάσωση και διατήρηση του εθνικού πλούτου, και όχι μετατροπή του σε βορά των απανταχού εταιρειών, που θεωρούν ότι το νερό, οι παραλίες, τα βουνά, τα δάση και τα ποτάμια είναι είδη εμπορεύσιμα με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου