29 Μαΐ 2014

Μαρτύριο της σταγόνας για την κυβέρνηση Μετά το χαστούκι του ΣτΕ, «σχέδιο Β» στην ΕΥΔΑΠ

Η ουσιαστική «ασπίδα» στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης είναι η δικαιοδοσία της εταιρείας και στα πάγια, όπως είναι οι ταμιευτήρες νερού, τα οποία προστατεύονται πλήρως από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να βγουν «στο σφυρί».





Της Χαράς Τζαναβάρα

Σε πλήρη ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης οδηγεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία «παγώνει» η μεταφορά του 34,033% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ -από το συνολικό 61,33% του πακέτου που διαθέτει το Δημόσιο- με στόχο την πώλησή τους σε ιδιώτες. Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνονται στα θέματα ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της εταιρείας. Υπάρχει εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία τονίζεται ότι η διοίκηση πρέπει να συμμορφωθεί στην απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου, χωρίς όμως να προτείνονται λύσεις.

«Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» αρμόδια πηγή της ΕΥΔΑΠ. Χθες, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε μικρή αύξηση, περίπου 1%, μετά τη «βουτιά» της Δευτέρας (μείωση πάνω από 7%), ενώ η διοίκηση έστειλε επίσημη ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία αναφέρει ότι αναμένει να καθαρογραφεί η υπ' αριθμόν 1906/2014 απόφαση του ΣτΕ και υπενθυμίζει με νόημα πως η μεταβίβαση 36.245.240 μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων (απόφαση 206/2012).

Στάση αναμονής τηρεί και το ΤΑΙΠΕΔ, σε αντίθεση με το υπουργείο Υποδομών, όπου σύμβουλοι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα, πιθανότατα με επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης άλλων ΔΕΚΟ, όπου στις πρώτες «επικίνδυνες» θέσεις βρίσκεται ο όμιλος του ΟΣΕ.

Το επικρατέστερο «plan B» για την ίδια την ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών (51-55%), αλλά θα διαθέσει το υπόλοιπο (6-10%), μέσω Χρηματιστηρίου ή με άνοιγμα βιβλίου προσφορών. Θα δρομολογηθεί, παράλληλα, αλλαγή στο καταστατικό της εταιρείας ώστε να ανατεθεί το management στον ιδιώτη που θα έχει το μεγαλύτερο πακέτο, πιθανότατα να μπει πλαφόν 30-35%. Η ουσιαστική όμως «ασπίδα» στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δικαιοδοσία και στα πάγια, όπως είναι οι ταμιευτήρες, τα οποία προστατεύονται πλήρως από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να βγουν «στο σφυρί».

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια θετική εξέλιξη. Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, στην οποία επισημαίνεται ότι 1,9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη υπογράψει υπόμνημα κατά της εμπορευματοποίησης του νερού, ενώ το δικό τους «όχι» είπαν 220 χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο δημοψήφισμα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών.

«Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την απόφαση και να μην επιχειρήσει να την παρακάμψει με σχέδια σαλαμοποίησης και μερικής ιδιωτικοποίησης της εταιρείας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσόκαλης, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, που είναι ένας από τους πολίτες της Αθήνας που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν.

Υπογραμμίζει ότι καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και την επιστημονική στήριξη της προσφυγής έπαιξε η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και σημερινή δημοτική σύμβουλος Αθήνας. «Οι νέες δημοτικές αρχές πρέπει να οργανώσουν δημοψηφίσματα σε κάθε δήμο του Λεκανοπεδίου», προτείνει ο Μανώλης Αγγελάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και επικεφαλής της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ στην ΕΥΔΑΠ, που έχει ταχθεί από την αρχή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου