22 Οκτ 2013

Ανν Λε Στρατ, αντιδήμαρχος Παρισιού: "Βάση της δημοκρατίας τα δημόσια αγαθά"

"Η δημοκρατία κινδυνεύει από τις ιδιωτικοποιήσεις" σημείωσε η αντιδήμαρχος Παρισιού Ανν Λε Στρατ αναλύοντας πού οδήγησε η εκχώρηση, επί Σιράκ, του νερού στις πολυεθνικές Suez και Veolia και τα δύσκολα βήματα επανόδου των υπηρεσιών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο"
"H διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο είναι εφικτή. Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση του ζωτικού αυτού αγαθού. Τα δημόσια αγαθά αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας μας, η οποία κινδυνεύει από τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων". Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία της, χειροκροτούμενη θερμώς από το πολυπληθές ακροατήριο, η Ανν Λε Στρατ, αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης - αποχέτευσης Eau de Paris, αλλά και πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών Ύδρευσης, το βράδυ του Σαββάτου 19/10, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς" στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα. Το θέμα της: "Το νερό ως κοινό αγαθό: από τη θεωρία στην πράξη".


"Η δημοκρατία κινδυνεύει από τις ιδιωτικοποιήσεις" σημείωσε η αντιδήμαρχος Παρισιού Ανν Λε Στρατ αναλύοντας πού οδήγησε η εκχώρηση, επί Σιράκ, του νερού στις πολυεθνικές Suez και Veolia και τα δύσκολα βήματα επανόδου των υπηρεσιών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο

Η προσκεκλημένη αναφέρθηκε στα 25 χρόνια οικονομικής αδιαφάνειας, απώλειας τεχνογνωσίας και αύξησης των τιμολογίων από την παράδοση της εταιρείας υδάτων το 1984 "για πολιτικούς λόγους", επί δημαρχίας Σιράκ, στις δύο γαλλικές πολυεθνικές Suez και Veolia. Στη συνέχεια παρουσίασε τα δύσκολα βήματα επανόδου των υπηρεσιών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο. Όπως είπε: Το 2001 ξεκίνησε η αλλαγή πλεύσης, με την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο να την έχουν σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές. Η σύμβαση με τους ιδιώτες παρόχους, όμως, έληγε στα τέλη του 2009. Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης πέτυχαν να διατεθούν 150 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του δικτύου. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεσμεύτηκε για την επαναδημοτικοποίηση του νερού.


Αυτό έγινε πράξη τον Ιανουάριο του 2010. Τα μέχρι τώρα πλεονεκτήματα πολλά, συνέχισε. Η δημοτική εταιρεία παρουσιάζει κέρδη 35 εκατ. ευρώ ετησίως, διότι δεν υπάρχει διανομή κερδών στους μετόχους, δεν γίνονται υπερτιμολογήσεις στα έργα, τα οποία πλέον κατακυρώνονται στους αναδόχους ύστερα από δημόσιους διαγωνισμούς και όχι στις θυγατρικές των δύο εταιρειών, κατά την πρακτική των δύο πολυεθνικών. Πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια μειώθηκε η τιμή του νερού. Επιπλέον στο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρισης μετέχουν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας, ενώ το Παρατηρητήριο Νερού, πολύχρωμη κοινωνική συνέλευση, θεσμοθετημένη από το 2006, συνδράμει στον δημόσιο προβληματισμό και στη συζήτηση για θέματα διαχείρισης του νερού.

Η Ανν Λε Στρατ υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο αν υπάρχει προοπτική κερδοφορίας και επιλέγουν μεγάλες και μεσαίες πόλεις, ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αφού η αγορά νερού αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και δεν μπορούν να επιλέξουν τίποτε άλλο.



Η Μ. Κανελλοπούλου από την πρωτοβουλία πολιτών "SOSτε το νερό" κάλεσε τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης, θυμίζοντας ότι από το 2010 ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει την πρόσβαση στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα. Σημείωσε πως η διαχείριση του νερού είναι θέμα ολόκληρης της Ευρώπης. Ήδη δύο εκατ. πολίτες, με υπογραφές τους στην Ε.Ε., απαιτούν να προστατευθεί το νερό από την εμπορευματοποίηση και τον Δεκέμβριο καλείται η Κομισιόν να αποδείξει κατά πόσον θα σεβαστεί τους θεσμούς.

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών, παρατήρησε, αποδίδουν καρπούς, αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμη, αναφερόμενη στη θέση του επιτρόπου Οικονομικής Πολιτικής, Όλι Ρεν, ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να εξαιρεθούν από τις συμβάσεις παραχώρησης αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια πρόσφερε ένα ποτήρι νερό, προέλευσης ΕΥΔΑΠ, στον παριστάμενο εκπρόσωπο της Suez ζητώντας του να εξηγήσει γιατί πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά δεν έλαβε απάντηση.


Ο Κώστας Λυμπέρης, μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ και του ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ, επεσήμανε πως οι εργαζόμενοί της παλεύουν για να παρέχει η επιχείρηση τις υπηρεσίες της στην κοινωνία, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα της υπό κοινωνικό έλεγχο γιατί το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Πρόσθεσε επίσης ότι ΕΥΔΑΠ σημαίνει διυλιστήρια, πλήθος εγκαταστάσεων και υπηρεσίες αποχέτευσης για τις οποίες επί δεκαετίες έχουν επενδυθεί εκατομμύρια επί εκατομμυρίων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Π. Πάντος, από το Ινστιτούτο "Ν. Πουλαντζάς", αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη γείτονα Ιταλία, όπου πριν από δύο χρόνια, με δημοψήφισμα, κατοχυρώθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού.

Παρόντες στην εκδήλωση εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ. Γιαννακάκη, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την αντιδήμαρχο Παλλήνης Π. Ζινέλη και τον πρώην δήμαρχο Θ. Γκοτσόπουλο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης είναι το πρώτο που αντιτάχθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όπως και του Αμαρουσίου, από τους μόλις πέντε δήμους της Αττικής που είπαν όχι. Ο Λ. Μαγιάκης, από τη δημοτική παράταξη Αμαρουσίου "Κόντρα στον καιρό", πρότεινε, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, οι υποψήφιου δήμαρχοι να πάρουν θέση για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ) .

Αρνητικότατη εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η παντελής απουσία ακόμη και για λόγους πρωτοκόλλου εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων στην εκδήλωση με θέμα το νερό που έλαβε χώρα χθες βράδυ με βασική ομιλήτρια και καλεσμένη την αντιδήμαρχο Παρισιού, Anne Le Strat. Αντιθέτως παρόντες ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από το Μαρούσι και την Παλλήνη, δύο εκ των 5 δήμων της Αττικής που έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης.

ΠΗΓΗ: "ΑΥΓΗ"

Links από την εκδήλωση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου