13 Αυγ 2013

Η Κομισιόν «αδειάζει» την κυβέρνηση για ΕΥΑΘ!

ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ
Σε μεγαλοπρεπές «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού προχώρησε ο Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει απερίφραστα πως η απόφαση πώλησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Ρεν, επισημαίνει ξεκάθαρα πως «τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης για τις χώρες του προγράμματος είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων των εθνικών αρχών και μόνον»!
Εξαίρεση εταιριών ύδρευσης
Στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, αφού μνημόνευε το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών της πρωτοβουλίας «Right2Water», αλλά και το άρθρο 345 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της υποχρέωσης της ΕΕ να διατηρεί την ουδετερότητά της, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων (δημόσιο ή ιδιωτικό), ρωτούσε την Κομισιόν κατά πόσο «θα ήταν θετική σε ενδεχόμενο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για εξαίρεση των εταιριών ύδρευσης από το γενικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης». Ακόμη, σημειώνει πως «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, και γι' αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες». 
Εθνική απόφαση
Στη συνέχεια, ο Όλι Ρεν, αναφερόμενος συγκεκριμένα ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει πως «τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης για τις χώρες του προγράμματος είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων των εθνικών αρχών και μόνον. Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επικεντρώνονται στις γενικές ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος, περιλαμβανομένων των εσόδων ιδιωτικοποίησης από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτές, αλλά η κατάρτιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των οικείων κρατών μελών», τονίζει ο Φινλανδός Επίτροπος.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Χουντής δηλώνει: «Παραμένει, επομένως, το ερώτημα προς την ελληνική κυβέρνηση και το τροϊκανό επιτελείο του κ. Στουρνάρα, γιατί επιμένει στο ξεπούλημα δύο κερδοφόρων, και μάλιστα αυτού του πολύ σημαντικού χαρακτήρα, επιχειρήσεων»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου