- Πάνω από 23.000 οι εντολές διακοπής στην Αττική στις αρχές του χρόνου.
- Συγγνώμη, λάθος» για το ξήλωμα 100 ρολογιών από την εταιρεία εν μέσω καύσωνα σε Κυψέλη και Γαλάτσι
απο την "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"
Διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, με αίτημα «Κανένα Σπίτι Χωρίς Νερό», πραγματοποίησαν χθες ανοιχτές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με τη στήριξη εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, που στις αρχές του καλοκαιριού είδαν να βγαίνει στο σφυρί το σπίτι ανάπηρου χαμηλοσυνταξιούχου, για χρέος 733 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, ενώ είχε προηγηθεί κατάσχεση σε σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη για χρέος 831 ευρώ. Οι άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις μπλόκαραν τον πλειστηριασμό, όπως καταγγέλλεται, όμως, από την Ανοιχτή Συνέλευση, το χρέος έχει ήδη διπλασιαστεί.
«Λογικό είναι να μπήκαν προσαυξήσεις. Να μη βγάλει κάτι και η Eurobank;» είπε κάνοντας μαύρο χιούμορ ο γενικός διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης Γιώργος Κραμποκούκης, που υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, αναφερόμενος πιθανόν στο γεγονός ότι η τράπεζα κατέχει μετοχές της ΕΥΔΑΠ. Μετά βέβαια διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν παγώσει, ενώ εντολές κατασχέσεων δίνονται πλέον για χρέη άνω των 3.000 ευρώ.
«Πάγωσαν τους πλειστηριασμούς, αφού είδαν ότι υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και μετά από δικές μας παρεμβάσεις», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Χαρατσής. «Ανεπίσημα, κόβουν το νερό για χρέη από 350 ευρώ και πάνω. Επίσημα ο κανονισμός τούς επιτρέπει να το κόψουν και για χρέη από 100 ευρώ. Αρχές του 2013 υπήρχαν περίπου 23.000 εντολές διακοπής στην Αττική, τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Το ότι δεν προχωράνε όλες δεν οφείλεται στην υποτιθέμενη κοινωνική ευαισθησία, αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τις κάνει, αφού έχουμε μείνει οι μισοί, ενώ το δίκτυο έχει αυξηθεί κατά 40%».
Αόριστες υποσχέσεις
Στη δίωρη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή και τρεις προϊστάμενες, διατυπώθηκαν τα αιτήματα των κινημάτων, χωρίς να υπάρχει δέσμευση πέρα του ότι θα μεταφερθούν στο Δ.Σ. των μετόχων, όταν συνεδριάσει σε έναν μήνα. Η απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές νερού και να επανασυνδεθούν τα κομμένα ρολόγια χωρίς το χαράτσι των 120 ευρώ ικανοποιήθηκε εν μέρει με τη μάλλον αόριστη υπόσχεση ότι «δεν θα κόψουμε το νερό σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό μέσα στον Αύγουστο».
Οταν όμως οι συνελεύσεις ζήτησαν να μην κόβεται το νερό σε ανέργους, χαμηλόμισθους και απλήρωτους, η απάντηση των προϊσταμένων ήταν: «Δεν έχουμε κριτήριο ποιοι είναι αναξιοπαθούντες και ποιοι όχι».
Την περασμένη Παρασκευή ξηλώθηκαν πάνω από 100 ρολόγια σε Γαλάτσι και Κυψέλη, αφήνοντας δεκάδες νοικοκυριά χωρίς νερό το Σαββατοκύριακο. «Ηταν λάθος εντολή. Δεν κόβουμε το νερό ποτέ Παρασκευή», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της διοίκησης. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, οι διακοπές πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται από συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, αλλά από μισθωμένα οχήματα εργολάβων, που έχουν προσληφθεί για άλλες εργασίες.
Στην κινητοποίηση, εκτός από τους δεκάδες πολίτες που ήρθαν με πούλμαν από το Πέραμα, συμμετείχαν πρωτοβουλίες από τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, το Ιλιον κ.α., ήταν παρόντες δύο δημοτικοί σύμβουλοι αριστερών παρατάξεων από το Μαρούσι και τη Νέα Ιωνία και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος. Σε κοινό ψήφισμα, οι πρωτοβουλίες ζητάνε μεταξύ άλλων διακανονισμούς από μηδενική βάση χωρίς προσαυξήσεις, τα πρώτα 20 κ.μ. ατελώς και τα υπόλοιπα με κοινωνικό τιμολόγιο, με όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Προτάσεις
Για να υλοποιηθούν αυτά προτείνουν να μειωθεί το μέρισμα των κερδών στους μετόχους, ενώ τονίζουν ότι προϋπόθεση είναι να παραμείνει το νερό δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
«Πρέπει να ανοίξει τώρα η κουβέντα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και να υπάρχει συντονισμός. Αλλιώς, αυτά που ζούμε τώρα, με τα εκατοντάδες κομμένα ρολόγια μέσα στον καύσωνα, θα μας φαίνονται αστεία. Θα μας κόβουν το νερό από την πρώτη μέρα. Θα πούμε το νερό νεράκι», μας λέει μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Περάματος, δίνοντας ραντεβού όχι τον Σεπτέμβρη, αλλά κάθε μέρα στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου