7 Φεβ 2013

Ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης. ΟΧΙ στο ξεπούλημα των υποδομών ύδρευσης - αποχέτευσης, ΝΑΙ στο νερό ως κοινωνικό αγαθό.


Η πρώτη θαρραλέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου πανελλαδικά, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες αποφάσεις. Υιοθετώντας την βούληση των κατοίκων του, ο Δήμος Παλλήνης ενέκρινε ψήφισμα ώστε να να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, ασφαλές και φθηνό για όλους και ο φορέας διαχείρισης του νερού, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, να συνεχίσει να είναι μία Δημόσια και κοινωνική εταιρεία.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης από την ιστοσελίδα του Δήμου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης στην συνεδρίαση του στις 5/2/2013 υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που κατέθεσαν ενυπογράφως πολίτες και φορείς της πόλης.
Η υιοθέτηση του ψηφίσματος των πολιτών αποτυπώνει ξεκάθαρα την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης στην ιδιωτικοποίηση του φορέα διαχείρισης του νερού, και τη βούλησή του να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό ασφαλές και φθηνό για όλους.
Με το ψήφισμά τους οι πολίτες
ΖΗΤΟΥΝ
Από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου και την Διοίκηση του Δήμου να υπερψηφίσουν το παρακάτω κείμενο, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίου δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιοι οργανισμοί διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα.
ΖΗΤΟΥΝ
Από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΣ του Δήμου και την Διοίκηση του Δήμου να υποστηρίξουν με κάθε μέσο το αίτημά μας, να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, ασφαλές και φθηνό για όλους και ο φορέας διαχείρισης του νερού, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, να συνεχίσει να είναι μία Δημόσια και κοινωνική εταιρεία
ΖΗΤΟΥΝ
Από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΣ του Δήμου και την Διοίκηση του Δήμου να προωθήσουν το αίτημά μας και στις παρατάξεις τους, και η Διοίκηση του Δήμου Παλλήνης, με Επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθ. Ζούτσο να προωθήσει και να υποστηρίξει την επικύρωση του ψηφίσματος και από την ΚΕΔΕ.

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Για να παραμείνει το νερό, κοινωνικό αγαθό
και η διαχείρισή του σε Δημόσια και κοινωνική εταιρεία
Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες Ύδρευσης & Αποχέτευσης παρέχονται από Δημόσιους ή Δημοτικούς Φορείς. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ ΑΕ) έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα υδροδότησης, αποχέτευσης και  επεξεργασίας λυμάτων και έχει στην ιδιοκτησία της τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη αρμόδια είναι η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘΑΕ) και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κατά τόπους Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης(ΔΕΥΑ).
Για τη Δημόσια κοινωνικά και οικονομικά αυτοδύναμη ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν υφίσταται κανένας λόγος να ιδιωτικοποιηθεί διότι:
1. Εδώ και δεκαετίες, ακόμη και σε περιόδους μεγάλης λειψυδρίας που αντιμετώπισε η χώρα μας, οι πελάτες της είχαν και έχουν νερό στη βρύση τους σε επάρκεια και σε άριστη ποιότητα.
2. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν είναι ελλειμματική εταιρεία. Μάλιστα το 2010 σε έτος ύφεσης της εθνικής οικονομίας αύξησε την κερδοφορία της κατά 158%  χωρίς αυξήσεις τιμολογίου, αποφέροντας κέρδη στο κράτος τόσο από τη φορολογία όσο και από τα μερίσματα. Επιπλέον,  σύμφωνα με το επίσημο στατιστικό δελτίο του Χ.Α.Α. για το 9ηνο του 2011 παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 75%!
3  Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δε χρηματοδοτείται από το κράτος. 
Η ιδιωτικοποίηση των υδατικών πόρων έχει οφέλη μόνον για τις εταιρείες που τους διαχειρίζονται.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πρωταρχικός στόχος κάθε ιδιωτικής εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.
Ρόλος μίας ιδιωτικής εταιρείας δεν είναι να ασκεί κοινωνική πολιτική και σίγουρα δε δρα πάντα σύμφωνα με το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.
Καθίσταται σήμερα σαφές ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους, όπως και η κατάργηση των κανονισμών εργασίας δημιουργούν ένα «ελκυστικό» εργασιακό περιβάλλον για τους εν δυνάμει επενδυτές.
Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται παγκόσμια και κάτω από την επιταγή της Τρόικας, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ είναι πλέον προ των πυλών.
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα γίνει μέσω πώλησης, εντός του 2013, του 61% των μετοχών της Εταιρείας το οποίο  έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. (ΤΑΙΠΕΔ).
Ωστόσο, στο μνημόνιο ΙΙ, στο κεφάλαιο Διαρθρωτικές Δημοσιονομικές Μεταρρυθμίσεις (Διαχείριση Κεφαλαίων και Αποκρατικοποιήσεις)  αναφέρεται ρητά ότι «ο έλεγχος του δημοσίου θα πρέπει να περιορισθεί μόνον σε περιπτώσεις κρίσιμων δικτυακών υποδομών».
Καθίσταται σαφές ότι το Ελληνικό Δημόσιο αν προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση θα απολέσει οριστικά την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αφού πρόκειται για πώληση μονοπωλίου και όχι για σύμβαση παραχώρησης ορισμένης χρονικής διάρκειας. Στην ουσία σημαίνει το οριστικό τέλος του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Μια ιδιωτική επιχείρηση «διαχείρισης» δε θα επενδύσει σε νέα μακρόπνοα έργα υποδομής,  ούτε σε αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων & εγκαταστάσεων, διότι αφενός δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης των παγίων αυτών, αφετέρου αυτό θα αποφέρει κόστος στην εταιρεία. 
Επιπλέον, η συντήρηση των υφισταμένων έργων θα είναι πλημμελής με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης θα είναι η κατάρρευση των υποδομών, και τότε το Ελληνικό Δημόσιο - που θα έχει ήδη απολέσει οποιασδήποτε μορφής έσοδα - θα αναλάβει με δαπάνες του την εξυγίανση των εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του (βλ. περίπτωση Βρετανίας).
Επίσης, για τον ίδιο λόγο μείωσης του κοστολογίου, δεν εξασφαλίζεται η παροχή ΠΟΣΙΜΟΥ νερού. Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ παρέχει στους καταναλωτές άριστης ποιότητας φτηνό πόσιμο νερό τιμολογώντας μόλις 0,50 ευρώ το κυβικό μέτρο (1000 λίτρα). Η διαφορά τιμής εμφιαλωμένου νερού και νερού ΕΥΔΑΠ είναι προφανής.
Επιπλέον, οι ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν το φορολογικό κόστος,  αναθέτουν τις μεγάλες προμήθειες υλικών και τα τεχνικά έργα σε θυγατρικές τους εταιρείες,  δεδομένου ότι δεν υπόκεινται σε κανονισμούς προμηθειών Δημοσίου και Δημοπράτησης Έργων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης οδηγεί σε αυξημένο τιμολόγιο για τους καταναλωτές,  χωρίς όμως ταυτόχρονα εγγυημένη βελτίωση των υπηρεσιών.
Εν κατακλείδι, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ ως επιχείρηση Δημόσιου χαρακτήρα ήδη έχει μεγιστοποιήσει το στόχο της ποιότητας, της επάρκειας, της χαμηλής τιμής νερού και της κοινωνικής της υπόστασης, ενώ σε αντιδιαστολή οι ιδιωτικές εταιρείες συνήθως μεγιστοποιούν τα κέρδη σε βάρος της ποιότητας.
Ευελπιστούμε ότι με αυτή την ενημέρωση όλων των φορέων, καταναλωτών και ΜΜΕ, θα δημιουργήσουμε ένα δυναμικό ρεύμα αντίστασης στο επερχόμενο ξεπούλημα του πολύτιμου φυσικού πόρου, μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ
ΖΩΗΣ - ΤΟ ΝΕΡΟ - ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου