15 Φεβ 2013

Όλοι στην Γενική Απεργία στις 20 Φλεβάρη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το 2013 προμηνύεται μια πολύ πιο δύσκολη χρονιά. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για ανθρωπιστική κρίση που αγγίζει όλα τα τμήματα του πληθυσμού.
  • Οι άνεργοι έφτασαν το 1.500.000 
  • Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι τις 500.000 
  • Οι οικογένειες με μηδενικό εισόδημα τις 600.000 
  • Οι οικογένειες που δεν εργάζεται κανένα μέλος της αγγίζουν τις 500.000 
  • Το 35% των μισθωτών αδυνατεί να πληρώσει τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια 
  • 4.000.000 Έλληνες ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. 
Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιέχει σαφή πρόβλεψη για νέα παρέμβαση στο σύστημα του κατώτερου μισθού από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Πιστός στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνει ότι «είναι υψηλός ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα», στέλνει, εν όψει της λήξης των συλλογικών συμβάσεων, σαφές μήνυμα στους εργοδότες: Μη διστάσετε να υλοποιήσετε την εξοντωτική για τους πολλούς «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή τη σωτήρια για τους λίγους, αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ο στόχος της κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι πιο ξεκάθαρος από ποτέ. Η «έξοδος» από την κρίση και η «ανάκαμψη» της οικονομίας θα γίνει με μισθούς Βουλγαρίας (138 ευρώ), ανεργία Ελλάδας (1η στην Ευρώπη), εργασιακά δικαιώματα Κίνας, φορολογία μισθών Νορβηγίας, φορολογία κεφαλαίου Νήσων Κέιμαν, κοινωνικές παροχές ΗΠΑ (όποιος έχει πληρώνει), ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας στους «επενδυτές» όπως στις «μπανανίες» της Λατινικής Αμερικής.

Για όσους αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση καταργεί στην πράξη το συνταγματικό δικαίωμα στον απεργία και τον συνδικαλισμό. Επιστράτευση απεργών (μετρό, ναυτεργάτες), κήρυξη των απεργιών ως «παράνομων και καταχρηστικών», ετοιμάζεται η τροποποίηση του νόμου 1264/82, για να εμποδιστεί η δυνατότητα να αποφασίζονται απεργίες (νέο «άρθρο 4»).

Η 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 20 Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να περάσει ως μία ακόμα κινητοποίηση.

Με τη συμμετοχή μας μπορούμε και πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα και τις αυταρχικές συμπεριφορές της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να συμβιβα-στούμε με την ιδέα, ότι η λεηλασία μισθών και δικαιωμάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με δικαστικές αγωγές και συνδικαλιστικά τερτίπια. Πρέπει, άμεσα, να αναληφθούν ενωτικές πρωτοβουλίες, που θα ενώσουν όλους τους εργαζόμενους.

Μόνος δρόμος η αποφασιστική συμμετοχή όλων μας σε ένα ισχυρό ενωτικό και αγωνιστικό μέτωπο.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πρέπει, όσο είναι καιρός, να συμφωνήσουμε ότι ο αγώνας για την αποτροπή του ξεπουλήματος της εταιρείας, δεν μπορεί να γίνει στα στενά πλαίσια της ΕΥΔΑΠ. Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση της κοινωνίας, η συμμετοχή όλων όσοι, φορείς και πολίτες, θελήσουν να παλέψουν για να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ δημόσια και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Με την συμμετοχή μας στην απεργία της 20 Φεβρουαρίου να διατρανώσουμε την απαίτησή μας για:
  • Διατήρηση και επέκταση του δικαιώματος υπογραφής και εφαρμογής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις (όπως η ΕΥΔΑΠ), αντί να ιδιωτικοποιηθούν, να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης, προχωρώντας άμεσα στην κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό.
  • Ανάκληση της επιστράτευσης και όλων των κατασταλτικών και αντιδημοκρατικών μέτρων και διώξεων κατά των εργαζομένων, των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Ακύρωση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων. 
  • Να τεθούν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και οι δημόσιες επιχειρήσεις.
  • Αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε να πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες. Με φορολογικές ελαφρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς κατανάλωσης. Έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων και των offshore.
  • Εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού (Δικαιοσύνη, σώματα ασφαλείας). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου