21 Σεπ 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ελεγχος ταυτότητας, κάμερες, σεκιούριτι και άλλα περίεργα

Περίεργα γεγονότα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Πατησίων 37, όπου βρίσκεται η Επιθεώρηση Εργασίας. Σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να γίνουν ανέκδοτο και να προκαλέσουν γέλιο.


Στη συγκεκριμένη Επιθεώρηση Εργασίας, εδώ και καιρό γίνεται έλεγχος ταυτότητας στην είσοδο από εταιρεία σεκιούριτι, ενώ υπάρχουν και κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν την είσοδο. Μες στους χώρους της Επιθεώρησης υπάρχει δημόσιος υπάλληλος ασφαλείας με κλομπ και χειροπέδες. Σε καμιά άλλη Επιθεώρηση δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα και δεν ξέρουμε, βέβαια, αν όλη αυτή η κατάσταση είναι πιλοτική, για να εφαρμοστεί και αλλού.

Τη στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι, εξαιτίας του φόβου και της ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, θεωρούν ακόμη και το να ρωτήσουν ή να κάνουν ανώνυμη καταγγελία στην Επιθεώρηση τεράστιο βήμα, η κατάσταση με τις κάμερες, τις ταυτότητες και τους ελέγχους είναι σίγουρο ότι όχι μόνο αποθαρρύνει τους εργαζομένους, αλλά και προσπαθεί να στεγανοποιήσει μια «ξεδοντιασμένη» υπηρεσία (όπως συνειδητά την έχουν μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια οι κυρίαρχες πολιτικές) από την κοινωνική πραγματικότητα.

Την καταγγελία αυτή κάνουν τέσσερα σωματεία εργαζομένων -Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων TIM «Wind» και Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών- τα οποία παράλληλα επισημαίνουν ότι «με αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση κανένας συνάδελφος μετανάστης είτε “με χαρτιά” είτε “χωρίς χαρτιά” να καταφέρει να εισέλθει στο άβατο της Πατησίων 37».

Κάποιες μέρες, όμως, η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Υπήρχε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων τόσο έξω όσο και στην είσοδο του κτιρίου, όπου βρισκόταν ένας καλοντυμένος μεσήλικας ο οποίος φώναζε πως είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του υπουργείου Εργασίας και έκανε «face control».

Εφτασε μάλιστα, πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειχνε, να ζητήσει από τους αστυνομικούς να συλληφθούν οι εργαζόμενοι που είχαν προγραμματισμένη συνάντηση για συζήτηση εργατικής διαφοράς, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία.

Μέχρι και οι αστυνομικοί έμειναν κάγκελο και αναρωτιούνταν για ποιον λόγο θα έπρεπε να συλληφθούν άνθρωποι που πήγαιναν σε προγραμματισμένη συζήτηση εργατικής διαφοράς. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα σωματεία, «ο ίδιος κύριος ήταν στην πόρτα σε ρόλο πορτιέρη και ρώταγε τον κόσμο που ήθελε να μπει στην Επιθεώρηση αν πήγαινε στην εργατική διαφορά που είχε ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Εμπόδιζε μάλιστα τον πρόεδρο του σωματείου να μπει στην επιθεώρηση λέγοντας ότι εκτελεί εντολές της διευθύντριας Χαρίκλειας Γαλανοπούλου»!

Για την ιστορία, τις μέρες αυτές είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της εργατικής διαφοράς συναδέλφου στην «κοινωφελή» εργασία στο ΕΤΕΑ και είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση από τους «ανέργους από τις γειτονιές της Αθήνας». Στις 27 Αυγούστου υπήρχε εργατική διαφορά απολυμένων συναδέλφων από το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και είχε οριστεί συγκέντρωση από τον ΣΥΒΧΑ. Στις 28 και 29 Αυγούστου υπήρχε εργατική διαφορά απολυμένης καθηγήτριας από το φροντιστήριο ΠΡΙΣΜΑ, στην οποία θα συμμετείχε και το σωματείο της, ο ΣΕΦΚ, αλλά δεν είχε προγραμματιστεί καμιά συγκέντρωση.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας φακελώνουν σωματεία. Για ποιο λόγο καλούνται αστυνομικές δυνάμεις όταν συγκεκριμένα σωματεία έχουν τριμερείς διαφορές, πολύ περισσότερο, όπως στην υπόθεση του ΣΕΦΚ, που δεν είχε οριστεί ούτε καν συγκέντρωση;

Χρήστος Κάτσικας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου