Παρά τα χίλια χρόνια κοινής ιστορίας και παρά το γεγονός ότι αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες οι Ρομά παραμένουν μία από τις πιο περιθωριοποιημένες και υποεξυπηρετούμενες ομάδες της Ευρώπης.
Εκτός από την ευρείας κλίμακας φτώχεια που βιώνουν οι Ρομά της Ευρώπης συχνά πέφτουν θύματα ρατσισμού, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού. Η έκθεση καταγράφει ότι «μια σημαντική μερίδα των Ρομά έχουν βιώσει διάκριση λόγω εθνοτικής καταγωγής κατά τον προηγούμενο χρόνο. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 25% στη Ρουμανία σε περίπου 60% στην Τσεχία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία».
Νωρίτερα φέτος είδε το φως της δημοσιότητας ο άγριος ξυλοδαρμός του 16χρονου Ρομά από 20 περίπου άντρες στη γαλλική πόλη της Pierrefitte-sur-Seine. Πέρυσι, δύο ξανθά, γαλανομάτικα παιδιά Ρομά από την Ιρλανδία απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους επειδή οι αρχές τους έκριναν ύποπτους για απαγωγή. Τα παιδιά επέστρεψαν στους γονείς τους μετά από τεστ DNA.
Σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αλβανία - η οποία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει το τέταρτο χαμηλότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο στην ηπειρωτική Ευρώπη κι ένα εθνικό ΑΕΠ κατατάσσεται μεταξύ εκείνου του Τσαντ και της Ζιμπάμπουε - η θέση των Ρομά είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Το «Ρομά» ένα ντοκιμαντέρ 10 λεπτών, του Βρετανού σκηνοθέτη Sam Davis, επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτή την παραμελημένη και αποξενωμένη κοινότητα. Επικεντρώνει στους Αλβανούς Ρομά πολλοί από τους οποίους εκδιώχθηκαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1997. «Ήρθαν οπλισμένοι με ΑΚ-47 και έριχναν έξω από τα σπίτια μας. Στη συνέχεια τα κατάσχεσαν» υποστηρίζει ένας Ρομά που μιλά στο ντοκιμαντέρ αναφερόμενος στην αλβανική μαφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου