23 Οκτ 2013

Απροσδιόριστο το χρέος, αλλά το… κουρεύουν! |

Ανατροπή στην ΕΥΔΑΠ μετά την έκθεση των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι διαπίστωσαν «αδυναμία προσδιορισμού του ποσού» που χρωστά το Δημόσιο στην εταιρεία. Πιέσεις στους μετόχους από την κυβέρνηση, που επείγεται για την ιδιωτικοποίησή της, να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωσή του και απαίτηση να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τον χώρο της γενικής συνέλευσης πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι που ομόθυμα τάσσονται κατά του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ
 Της Χαράς Τζαναβάρα από Εφημερίδα των Συντακτών 
43Στον αέρα βρίσκεται η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ με μοναδικό θέμα το «κούρεμα» του χρέους του Δημοσίου προς την εταιρεία, που έχει συσσωρευτεί από το 2000 και υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για καθοριστικό βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
 Το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου (61%) και επείγεται για την πλήρη ιδιωτικοποίηση, θέλει να παραδώσει «καθαρή» την εταιρεία στους επίδοξους επενδυτές. Εχει ήδη εξασφαλίσει με νομοθετική ρύθμιση την οφειλή των 150 εκατ. ευρώ από δήμους, ενώ από το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει μετά το «κούρεμα» 350-380 εκατ. ευρώ και ζητά από τους μετόχους να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα! 

39.000 υπογραφές 
Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας ώς τις 2 το μεσημέρι και στις 11 π.μ. οργανώνουν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο που γίνεται η συνέλευση των μετόχων, για να διαδηλώσουν το δικό τους ομόθυμο «όχι» στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση. Στη χώρα μας συγκεντρώθηκαν πάνω από 39.000 υπογραφές στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας για να χαρακτηριστεί το νερό δημόσιο και μη εμπορεύσιμο αγαθό, στην οποία υπέγραψαν 1,89 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες και το σχετικό αίτημα θα συζητηθεί από την Επιτροπή στο τέλος του χρόνου. 
Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί από τη Δευτέρα μετά την έκθεση των ορκωτών λογιστών, που έκαναν έλεγχο στις συμβάσεις της ΕΥΔΑΠ και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν το χρέος του Δημοσίου προς την εταιρεία ύδρευσης! Επισημαίνουν ότι, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρόνου από την υλοποίηση των έργων και της ανεπάρκειας κοστολογικών στοιχείων, δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα κονδύλια που διατέθηκαν για την επέκταση του δικτύου και επιβαρύνουν το Δημόσιο από τα ποσά που αναφέρονται στη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία αποτελούν αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ. Στην έκθεσή τους επικαλούνται «αδυναμία προσδιορισμού του ποσού» και καταλήγουν ότι αυτή «καθιστά αβέβαιη την οριστικοποίηση της απαίτησης από το ελληνικό Δημόσιο». 
Στην έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ το βράδυ της Δευτέρας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η έκθεση των ορκωτών λογιστών, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να διαχωρίζουν τη θέση τους, αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία για την είσπραξη του χρέους του Δημοσίου με βάση τις επιταγές του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα όμως γίνεται προσπάθεια να κλείσουν υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση ετοιμάζει έκτακτη συνεδρίαση, πιθανότατα και σήμερα, με θέμα την ανανέωση για 72 μήνες της σύμβασης για τη λειτουργίας της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ. Η ισχύουσα σύμβαση λήγει τον Φεβρουάριο και είχε ανατεθεί στον όμιλο Μπόμπολα, που έχει κατασκευάσει το ξηραντήριο λυμάτων στο ακατοίκητο νησί. 
«Ακολουθούμε πρακτικές που εγκαταλείπονται σε άλλες χώρες» κατήγγειλαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η ομοσπονδία εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και οι δύο εκπρόσωποί τους στη διοίκηση της εταιρείας. Επικαλέστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η είσοδος ιδιωτών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία έφερε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και προβλήματα στη συντήρηση των δικτύων. Στο Παρίσι το δίκτυο επανήλθε στη δικαιοδοσία της δημοτικής αρχής και πέτυχε μείωση των τιμολογίων κατά 14%. 
Ο μύθος της ιδιωτικοποίησης 
«Είναι μύθος ότι οι ιδιώτες έχουν καλύτερη επίδοση» τόνισε ο πρόεδρος Δημήτρης Δημούδης, που παρατήρησε ότι στον τομέα της ύδρευσης-αποχέτευσης δεν μπορούν να αναπτυχθούν διαφορετικά δίκτυα και επομένως δεν υπάρχει πεδίο για ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Ανέφερε ότι στις ΗΠΑ το 85% των δικτύων ανήκει στους δήμους, ενώ στην Ιταλία, που δέχεται πιέσεις για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, το 95% των πολιτών είπε «όχι» σε δημοψήφισμα στο οποίο μετείχε το 55% των ψηφοφόρων. 
Στη Γαλλία, όπου έχουν την έδρα τους τρεις μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, η ιδιωτικοποίηση συνοδεύτηκε με διαφθορά και απάτες, ενώ έχουν καταδικαστεί στελέχη της διοίκησης για δωροδοκία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου