Της Χαράς Τζαναβάρα από την Εφημερίδα των Συντακτών
Κατηγορηματικά εναντίον της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), που απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων της χώρας και γνωμοδοτεί σε όλα τα βασικά θέματα της επικαιρότητας. Θεωρεί ότι το νερό «δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικών πολιτικών».
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ιστορικά θεωρείται δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα», επισημαίνει στο πόρισμά της, με το οποίο, όπως αναφέρει, «θέλει να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για να μην επαναληφθούν στην Ελλάδα επιζήμιες καταστάσεις που βίωσαν άλλες χώρες». Υπογραμμίζει ότι αποτελεί μονοπωλιακή υπηρεσία και επομένως δεν επιφέρει κανένα από τα υποτιθέμενα οφέλη από τον ανταγωνισμό.
«Η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης συνδέεται συχνά με περιστατικά διαφθοράς και απάτης», συνεχίζει το πόρισμα της ΟΚΕ. Επικαλείται δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, με τις οποίες έχουν καταδικαστεί αξιωματούχοι του Δημοσίου για δωροδοκίες από θυγατρικές μεγάλων εταιρειών ύδρευσης, που εμφανίζονται να διεκδικούν την ΕΥΑΘ, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο διαγωνισμός της ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία, καταδικάστηκε γιατί με ψευδή στοιχεία είχε εισπράξει από τους καταναλωτές επιπλέον 42 εκατ. στερλίνες σε ένα χρόνο.
Τονίζει ότι στην περίπτωση της ύδρευσης δεν επιβεβαιώνονται τα επιχειρήματα περί δήθεν μεγαλύτερης αποδοτικότητας του ιδιωτικού τομέα, όπως άλλωστε παραδέχεται παλιότερο έγγραφο του ΔΝΤ! Επιπλέον η ιδιωτικοποίηση συνοδεύεται από αύξηση των τιμών, αφού οι εταιρείες φορτώνουν στους καταναλωτές το «τέλος εισόδου» που καταβάλλουν στο Δημόσιο. Εμφανίζονται όμως απρόθυμες να κάνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές δεν παρεμβαίνουν για την προστασία των καταναλωτών.
Η ΟΚΕ επικαλείται την πρωτοβουλία των πολιτών το 2003, που είχε αποτέλεσμα να απορριφθεί τότε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε με επιτυχία μέσω του πανευρωπαϊκού κινήματος Right2water και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί πάλι.
Ειδικά για την Ελλάδα, η ΟΚΕ αποκαλύπτει ότι η ΕΥΔΑΠ έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες προμήθειας και διανομής νερού ώς το 2019 και, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Δημόσιο, το δικαίωμα αυτό δεν είναι μεταβιβάσιμο! Η ιδιωτικοποίηση προβλέπεται από το Μνημόνιο, ενώ ανάλογη πίεση ασκείται από την τρόικα προς την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Στην Ιταλία είχε γίνει δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2011 και το 95% των ψηφοφόρων είχε πει «όχι», αλλά η Επιτροπή επιμένει στην απελευθέρωση.
ΟΛΟ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΚΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου