14 Σεπ 2013

Το νερό δεν ξεπουλιέται



Η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί μείζον διακύβευμα για την κοινωνία. Η κυβέρνηση, με εντολές της τρόικας, υλοποιεί ακάθεκτη τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, που προβλέπουν πώληση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σε ιδιώτες.
Η αποκρατικοποίηση αυτή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και τα χρήματα που θα προκύψουν θα πάνε αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ με κατάθεση προσφορών, ενώ σειρά παίρνει και η ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο, εδώ υπάρχουν ήδη δύο μεγάλα, σχεδόν ανυπέρβλητα, προβλήματα για την κυβέρνηση. Πρώτον, η καθολική αντίδραση των κατοίκων. Κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, δημοτικές παρατάξεις και δημοτικά συμβούλια (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) έχουν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του πιο πολύτιμου για τη ζωή των ανθρώπων αγαθού.
Ηδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι ζητούν να ψηφισθεί νόμος που θα απαγορεύει την πώληση του νερού σε ιδιώτες. Τα κοινωνικά κινήματα, που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς, κατάφεραν ήδη τα προηγούμενα χρόνια να αντιστρέψουν την άκρως νεοφιλελεύθερη αυτή πολιτική σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Δεύτερον, η ίδια η στάση της Ε.Ε. Με τον πιο επίσημο τρόπο, δύο κατ' εξοχήν αρμόδιοι επίτροποι, ο Ολι Ρεν και ο Μισέλ Μπαρνιέ, κάτω από την πίεση αυτή, έχουν δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης. Είπαν, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν.
Στην Ελλάδα των Μνημονίων, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ σφυρίζουν αδιάφορα και προχωρούν κανονικά το ξεπούλημα των σημαντικών αυτών δημόσιων επιχειρήσεων σε ξένα και ελληνικά ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία συνεργάζονται άψογα για τον κοινό σκοπό.
Γι' αυτό το λόγο εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, γιατί επιμένουν να αγνοούν τις επίσημες θέσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. σ' ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα.
Τα πράγματα είναι σοβαρά. Η κυβέρνηση, εάν πράγματι επιθυμεί να τηρεί τη «νομιμότητα» όπως διατείνεται, οφείλει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή πολιτική άμεσα και να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δύο συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τις αποσύρει οριστικά απ' τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα. Το νερό, όπως και η ζωή, δεν είναι προς πώληση. Εμείς, οι πολίτες, έχουμε τη δύναμη να την αποτρέψουμε.
 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=385655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου