Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι
υπογραφές από την Ελλάδα, για την στήριξη της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών: "Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα". Από περίπου 5.000 στις αρχές Απρίλη σε 10.785 μέχρι 6/5/2013. Ακόμα όμως υπολειπόμαστε του στόχου των 16.500 υπογραφών από την Ελλάδα που είναι αναγκαίες για να
"μετρήσει" και η χώρα μας με τις άλλες που πέρασαν ή θα περάσουν τα
εθνικά οριζόμενα όρια.
Σύμφωνα με χθεσινό δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας "Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα" έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές σε ολόκληρη την Ευρώπη, και συνεχίζει. Ήδη 8 χώρες έχουν κατοχυρώσει τον ελάχιστο αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται. Οι χώρες αυτές είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Σλοβενία. Υπάρχουν ακόμα 5 χώρες, όπου απαιτούνται μόνο μερικές χιλιάδες υπογραφές για να περάσει το αναγκαίο κατώφλι: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος και οι Ολλανδία. (Δείτε τον σχετικό πίνακα ).
Το τελευταίο διάστημα και η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έχει εντείνει τις προσπάθειές της και έχει συμβάλλει στην αύξηση των υπογραφών από την Ελλάδα. Από τις 22 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Νερού) έχει ξεκινήσει καμπάνια (έντυπα, αφίσες, stand συλλογής υπογραφών). Και την Πρωτομαγιά κλιμάκια της ΟΜ.Ε. βρίσκονταν στην Πλατεία Κοραή και στην Πλατεία Συντάγματος για συλλογή υπογραφών.
Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της ΟΜΕ Βαγγέλη Δημούδη στο facebook και στην ομάδα "ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:
Το τελευταίο διάστημα και η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έχει εντείνει τις προσπάθειές της και έχει συμβάλλει στην αύξηση των υπογραφών από την Ελλάδα. Από τις 22 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Νερού) έχει ξεκινήσει καμπάνια (έντυπα, αφίσες, stand συλλογής υπογραφών). Και την Πρωτομαγιά κλιμάκια της ΟΜ.Ε. βρίσκονταν στην Πλατεία Κοραή και στην Πλατεία Συντάγματος για συλλογή υπογραφών.
"Η πρώτη ημέρα της καμπάνιας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς συγκεντρώσαμε περίπου 800 υπογραφές. Η ανταπόκριση των πολιτών στο αίτημα "πες ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού" ήταν πολύ θερμή, αν και στην αρχή υπήρχε δυσκολία στο να δηλώσουν οι υπογράφοντες τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Όταν όμως τους εξηγούσαμε για την επίσημη Πανευρωπαϊκή Καμπάνια που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, η υπογραφή έμπαινε πιο εύκολα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και βοήθεια από όλους μας για να επιτύχουμε τον στόχο της συγκέντρωσης των 18000 υπογραφών. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τις νέες "εξορμήσεις" των κλιμακίων μας για τη συλλογή υπογραφών".
Πέρα από την καμπάνια της ΟΜΕ τι;
Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες στο προσωπικό τη ΕΥΔΑΠ, είναι η σιγή της ΟΜΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να δημιουργήσει το "αντίπαλο δέος" στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ.
Στην ίδια ανάρτηση στο fb, σε ερώτηση στο πρόεδρο της ΟΜΕ: "Στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν συντονιστικό φορέων, ξεκίνησαν καμπάνια "SOSτε το νερό" και κατάφεραν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης και των γύρων δήμων για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ΟΜΕ πότε θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες συντονισμού και στην Αττική;" η απάντησή του ήταν: "η διαδικασία για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αρχίσει επίσημα. Οι συνάδελφοί μας στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν την δική τους τακτική, και καλά κάνουν, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους και εμείς ακολουθούμε την δική μας τακτική. Θα κάνουμε ότι "περνά από το χέρι" μας, πάντα στο πλαίσιο της τακτικής μας".
Δηλαδή; Ποιά "άλλη" τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς. Διαφορετική από αυτή του συντονισμό, συνεργασία και κοινή δράση με όσους συμφωνούν στην μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Διαφορετική από το να βάλουμε στη μάχη τους δήμους και την περιφέρεια της Αττικής;
Τι περιμένει η ΟΜΕ; Να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να αναλάβει πρωτοβουλίες;
Ήδη έχουμε αργήσει.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενημέρωση, συσπείρωση, κοινή αγωνιστική στάση όλου του προσωπικού και των συλλόγων.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόσκληση σε δήμους, φορείς και πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά για την δημιουργία συντονιστικού φορέα που θα οργανώσει την προσπάθεια θα ξεσηκώσει τους πολίτες ενάντια στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ.
Τώρα πριν είναι πολύ αργά.
Μπορείται να μας διευκρινήσετε από που και πώς πληρωνονται τα συνεργεία συλλογής υπογραφών ? (μιλώ γι αυτα της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιότι όταν δεν το κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά άτομα επι πληρωμή θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος που υπογράφει από ποιον και με τι όρους κινείται μια τέτοια διαδικασία. Η διαφάνεια στη δημοκρατία είναι το βασικότεροο συστατικό. Θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε την σύμβαση του σωματείου με την εταιρία ή με τα άτομα αυτα.
Ευχαριστώ.
Αναστασία Λυκούρα Πεύκη
Τα συνεργεία συλλογής υπογραφών πληρώνονται από την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Η συλλογή κανονικά γίνεται υπό την επιτήρηση μελών του ΔΣ της ΟΜΕ
ΔιαγραφήΨάχνοντας στην επίσημη σελίδα της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ δεν βρήκα πουθενά αναρτημένο το διαγωνισμό ανάθεσης , στήν όποια εταιρία ,όπως φυσικά και το αν οι ποροι προέρχοντα από την Ευρωπαική Ένωση και την EPSU. Ο λόγος γιά τον οποίο ρωτώ όλα αυτα είναι γιατί πιστευω ότι ενώ φαινομενικά ένα τέτοιο ψήφισμα βοηθά στόν αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (ή έστω στη πλήρη ιδιωτικοποίηση) κατα την άποψη μου εκχωρεί ταυτόχρονα και το δικαίωμα στην Ε.Ε να έχει λόγο στή διαχείριση εθνικών δημόσιων αγαθών . Τό ίδιο συμβαίνει και με την Ευρωπαική επιτροπη για τον Ευρωπαικό Ουρανό (Ευρωπαικό FIR). Kαι επειδή πολλά έχουν δεί τα ματια μας με την εξάρτηση μας από τους Βρυξελιανούς καλό ειναι να τα σκεφτόμαστε από όλες τις πλευρές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υπάρχει κάποιο λίνκ για το διαγωνισμό ανάθεσης στο πρόγραμμα διαυγεια και το είχατε, θα διευκόλυνε στο να ανιχνευσουμε την πηγή χρηματοδότησης και την εταιρία που το έχει αναλάβει.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχει κανένας "διαγωνισμός ανάθεσης" και η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει σχέση με την ευρωπαική καμπάνια αλλά με την καμπάνια της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ που περιλαμβάνει τλεοπτικό σποτ αφίσες και έντυπα
Διαγραφή