Το Δημοτικό
Συμβούλιο Μαραθώνα στη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μαρτίου 2013 ενέκρινε
ψήφισμα που κατέθεσε ο Φώτης Δεληβοριάς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της
ΕΥΔΑΠ (με μια λευκή μόνον ψήφο του να διαφοροποιείται).
Το ψήφισμα επισυνάπτεται.
Το ψήφισμα επισυνάπτεται.
ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Το νερό πρέπει να είναι δημόσιο γιατί συνιστά πολύ βασικό όρο ζωής.Το καθαρό προσιτό νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης των υδάτων για ιδιωτική και γεωργική χρήση πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας.
H διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ως σύνηθες αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τιμών και την υποβάθμιση της ποιότητας του. Οι ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης, όπου έγιναν, οδήγησαν σε:
Τεράστιες αυξήσεις στην τιμή, (Πορτογαλία 400% Μαρόκο 300% Αργεντινή 100% Μ.Βρετανία 67%)
Ακατάλληλο πόσιμο νερό, υπολειτουργία των δικτύων(νερό μολυσμένο σε Σύδνεϋ, Ontario, Μπουένος Άιρες, Ν.Αφρική).
Σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα με στόχο στον 21ο αι. να γενικευτεί η δημοτική ή κρατική διαχείριση του νερού.
Στη Γαλλία όλες οι μεγάλες δημοτικές συμβάσεις για το νερό, επαναδημοτικοποιούνται.
Στην Ιταλία, με δημοψήφισμα το 2011, 95% καταψήφισε την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Στη Γερμανία το σύνολο του τομέα ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους φορείς.
Στην Ελλάδα βαδίζουμε αντίστροφα.
Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν είναι ελλειμματική και εξασφάλίζει νερό σε επάρκεια και άριστη ποιότητα.
Είμαστε αντίθετοι στην πώληση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και επιφυλασσόμαστε για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας αλλά και οποιασδήποτε νομικής μορφής να έχει στην ιδιοκτησία της αποκλειστικά ή μερικά δικαιώματα χρήσης των υδάτινων πόρων που αποτελούν φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων, αγαθό που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AG/10967).
Απαιτούμε να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, ασφαλές και φθηνό για όλους και η ΕΥΔΑΠ, να συνεχίσει να είναι μία Δημόσια και κοινωφελής εταιρεία.
Παρότι η τάση στην Ευρώπη είναι η ανάκτηση των εταιριών ύδρευσης από τους διάφορους δήμους, για μια ακόμη φορά με καθυστέρηση εικοσαετίας το ελληνικό κράτος «εκσυγχρονίζεται» προς το παρελθόν.
- Ποια άραγε θα είναι η μοίρα της ύδρευσης κοστοβόρων για την ιδιωτική πρωτοβουλία απόμακρων η αραιοκατοικημένων περιοχών;
- Τι είδους οικολογική επιβάρυνση μπορεί να επιφέρει η περαιτέρω απώλεια κοινωνικού ελέγχου στην ποσότητα του νερού που αντλείται και στο πού πωλείται;
- Τι ακριβώς θα πωληθεί εν τέλει και σε τι ζημία του κοινωνικού συνόλου δεδομένου ότι οι επενδύσεις υψηλού κόστους αυτών των επιχειρήσεων αφορούν τις υποδομές τους που ήδη έχουν πληρωθεί με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών;
Μαραθώνας 19 Μαρτίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου